Ko bi sve redovno trebalo da koristi limun i zašto je dobro da ga posolimo? 1Foto: Daniel Kim on Unsplash

Opšte je poznato da je limun riznica vitamina C, ali njegove zdravstvene prednosti se tu ne završavaju. Ova namirnica sadrži pektin, koji pomaže u snižavanju šećera u krvi, a istovremeno se može pohvaliti izuzetno malim brojem kalorija, pa je vrlo poželjan u rigoroznim dijetama.

Limun je optimalan izvor vitamina C, koji je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, dok se vitamin C efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku, koja ne snižava pH, već ga podiže (alkalizira). Međutim, povećavajući pH u urinu, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamena u bubregu, a takođe i u uklanjanju amonijaka iz tela, koji je proizvod metabolizma proteina.

Limun takođe sadrži D-limonen, koji je prisutan u kori. Ovaj sastojak ublažava upale i normalizuje šećer u krvi, a zaista se preporučuje kod respiratornih oboljenja. Njegovo dejstvo se posebno preporučuje osobama sa oštećenim plućima, nakon upale pluća, osobama sa astmom i pušačima.

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama beleži rezultate u smanjenju upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.

Tu je i hesperidin koji smanjuje oksidativni stres i upale i normalizuje zdravlje krvnih sudova. On takođe smanjuje verovatnoću makularne degeneracije, kao i efekat galaktoze – glukoze slične šećeru u mlečnim proizvodima.

Na kraju, tu je i diosmin. On poboljšava stanje krvnih sudova, a u kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je u lečenju proširenih vena i hemoroida.

Kome se posebno preporučuje da uzima vitamin C:

 • pušačima
 • osobama na dijeti
 • osobama sa respiratornim problemima
 • osobama koje pate od dijabetesa
 • osobama koje pate od gihta
 • osobama sa sporim metabolizmom
 • ljubiteljima slatkiša i mlečnih proizvoda
 • osobama koje pate od proširenih vena
 • osobama starijim od 60 godina.

Pored toga, istraživanja pokazuju da miris svežeg limuna ili eteričnog ulja limuna u našim telima stimuliše lučenje serotonina, kojeg nazivamo i hormonom sreće – zbog njega smo dobro raspoloženi.

Ako limun posolite, tad njegove blagodati još više dolaze do izražaja.

Evo kako da to uradite: izrežite limun na četiri dela, stavite kriške na tacnu i malo ih posolite. Možete da ih držite na ormariću kraj kreveta za bolji san i opuštanje ili u bilo kojem delu kuće gde želite da stvorite mirisnu oazu.

Moćni limun čisti jetru, pomaže u učenju i štiti od od gripa i prehlade. Osim toga, limun ubrzava razgradnju masti i snižava masnoću u krvi.

Blagodati udisanja mirisa posoljenog limuna:

 • Opušta i osvežava.
 • Olakšava disanje, posebno kod alergije ili prehlade.
 • Odbija bube, uključujući i komarce.
 • Dom miriše prijatno i sveže.

Za osveženje životnog prostora možete da koristite samo limun – narežite ga na kriške, pa prelijte vodom. Stavite u neku lepšu teglu, jer ćete tako dobiti i finu dekoraciju.

Takođe, ostatke nakon ceđenja limuna ne bacajte odmah u smeće. Bolje je da ih stavite u frižider gde će neutralizovati neprijatne mirise.

Izvor: vijesti.me

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.