Deset razloga zašto nutricionisti preporučuju da se pomorandže jedu svaki dan 1Foto: Shutterstock/Solodova Eva

Osim što su ukusne i osvežavajuće, pomorandže imaju brojne prednosti za naše zdravlje zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrednosti.

Prema Healthline-u, pomorandže su bukvalno riznica hranljivih i zaštitnih biljnih jedinjenja, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Mnoga istraživanja pokazuju da redovna konzumacija pomorandže može imati koristi za naše zdravlje na čak deset različitih načina, prenosi Index.hr.

Jačaju imunitet

Pošto sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezijum, mangan, selen i bakar, pomorandže se povezuju sa jačanjem imunog sistema kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja narandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu

Kako starimo, naša koža, kao i drugi delovi tela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces je sličan rđenju metala nakon izlaganja vazduhu. Iako je to neizbežno, pomorandže su pune antioksidanata i vitamina C koji usporavaju proces starenja i pomažu nam da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Kao i naša koža, naše oči takođe pate od oštećenja kako starimo. Narandže su bogate hranljivim materijama poput vitamina A, vitamina C i kalijuma koji su odlični za naše oči. Stoga, ako želite da vam vid bude dobar kao sada, nutricionisti savetuju da svaki dan pojedete jednu pomorandžu.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Jedan od razloga zašto ljudi dobijaju srčana oboljenja je zato što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i jedenja nezdrave hrane. Narandže imaju flavonoide koji snižavaju holesterol i sprečavaju začepljenje arterija. Ovo vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folna kiselina i folna kiselina prisutni u pomorandžama podstiču razvoj mozga i održavaju ga u dobrom stanju. U stvari, ovi hranljivi sastojci takođe čine narandžu zdravim voćem za trudnice jer sprečava da dete ima neurološke poremećaje.

Mogu smanjiti rizik od raka

Istraživanja su pokazala da jedinjenje zvano D-limonen prisutno u pomorandžama može sprečiti različite vrste raka kao što su rak debelog creva, pluća, dojke i kože, izveštava Uncle Matts. Isto tako, antioksidansi i vitamin C pomažu u jačanju imuniteta tela, što pomaže u borbi protiv ćelija raka.

Održavaju zdravlje creva

Narandže su veoma dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja želuca i creva. Ishrana bogata vlaknima osiguraće da vas ne pogađaju probavni problemi kao što su čir na želucu ili zatvor.

Pomažu kod gubitka težine

Jedna pomorandža sadrži samo oko 80 kalorija, što je čini hranljivom i niskokaloričnom hranom. Ista porcija takođe sadrži 4,3 grama dijetetskih vlakana. Ovo jedinjenje pomaže u gubitku težine promovišući redovno pražnjenje creva i pomaže nam da se osećamo sito duže.

Sprečavaju gubitak kose

Narandža ima visok sadržaj vitamina C, koji je, između ostalog, neophodan i za proizvodnju kolagena, koji je zauzvrat odgovoran za održavanje kvaliteta i snage vaše kose. Dakle, nutricionisti preporučuju redovnu konzumaciju pomorandže ako ne želite da izgubite kosu kako starite.

Snižavaju krvni pritisak

Kombinacija kvalitetne ishrane i svakodnevne konzumacije pomorandže efikasno snižava krvni pritisak, pa ih nutricionisti preporučuju svima koji imaju visok krvni pritisak ili neko drugo zdravstveno stanje koje zahteva da krvni pritisak bude u granicama normale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari