Nešto više od polovine ispitanika misli da je inovativna terapija efikasna 1Foto: Marko Čonjagić

Krajem avgusta i početkom semptembra ove godine Biro za društvena istraživanja uradilo je ispitivanje pacijenata o inovativnim terapijama. U istraživanju je učestvovalo 280 ispitanika iz 17 udruženja pacijenata.

Kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare, inovativne terapije koristi 22,69 odsto ispitanika, dok je sa postojanjem iste, kako stoji u istraživanju, upoznato 57,1 odsto anketiranih.

Nešto više od polovine pacijenata koji koriste inovativnu terapiju ocenjuju je kao efikasnu.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, kazala je da je u ovoj godini izdvojen najveći budžet za inovativne terapije.

„Zahvaljujući adekvatnom finansijskom poslovanju države, bilo je moguće izdvojiti sredstva za inovativne lekove. Početkom ove godine doneli smo najveću listu sa najvećim iznosom sredstava“, rekla je Škodrić.

Profesorka Ljilja Kandolf Sekulović iznela je mišljenje da Srbija zaostaje za regionom i Evropom kada je reč o inovativnim terapijama.

„Kod nas ide sve sporo. Svake godine određen broj lekova se stavlja na listu za dve do tri bolesti, a s druge strane pacijetni u Evropskoj uniji imaju veći izbor novih terapija“ kazala je ona ističući da mora da se nađe neko rešenje kako bi se ubrzala nabavka i stavljanje novih lekova na listu RFZO.

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja objasnio je značaj samog ispitivanja.

„Ovo istraživanje pokazalo je ogroman značaj Udruženja pacijenata, jer su pacijenti visoko ocenili informacije koje dobijaju od tog udruženja“, rekao je on i pojasnio važnost ovakvog ispitivanja.

Na samu prevenciju i njen značaj ukazao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

„Prevencija. Na tome će Udruženje insistirati. Mi ne smemo da imamo ovoliki broj pacijenata“, zaključio je Pilipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari