Ovu smrznutu hranu bolje da ne kupujete 1Smrznuta hrana, foto: Ursula Jacobs / Panthermedia / Profimedia

Da, smrznuta hrana je odlično rešenje za savremen način života, brzo se sprema, ali prema stručnjacima ipak postoje neki proizvodi koje bi trebalo da preskočite.

Prema rečima nutricionistkinje Signe Svanfeldt, neke smrznute namirnice ne bi trebale biti na našem popisu za kupovinu.

“Postoji mnogo sjajnih opcija koje su pune hranjivih materija i dijetalnih vlakana, uključujući smrznuti hleb od celovitih žitarica, povrće i voće.

Međutim, postoje i one koje su nutritivno prazne, a imaju visok sadržaj natrijuma, zasićenih masti i dodanog šećera. Trebalo bi da težimo da ih jedemo u manjim količinama jer se pokazalo da visok unos ove hrane povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti”, prenosi Index Fit.

Pa koje su to namirnice?

Pica

Smrznuta pica je bogata natrijumom i zasićenim mastima, a Svanfeldt tvrdi da je, ako se jede u prekomernim količinama, povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.

Peciva

Peciva su idealna za doručak u pokretu, ali su obično bogata zasićenim mastima, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže šećere, koji povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Hrana koja se prži u dubokom ulju (uključujući pomfrit)

Iako bi mogla da bude ukusna, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta s dodatim konzervansima, ima visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma.

“Konzumacija velikih količina ove hrane povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznoszi”, objašnjava Svanfeldt.

Gotova jela

Brza su i praktična, ali gotova jela obično imaju visok sadržaj zasićenih masnoća i natrijuma.

Kolači

Ponekad žudimo za slatkim, ali bolje je da se klonite smrznutih varijanti. Ovakvi proizvodi imaju ograničenu hranjivu vrijednost, a višak kalorija i masti može da dovede do gojaznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari