Site name

Sagovornica Danasa o Dačićevoj izjavi da Francuska, Engleska i Amerika nisu prijateljske zemlje Srbiji

Biserko: Čeka se dogovor Trampa i Putina da Srbija pripadne Rusiji

Izjave Ivica Dačića o tome da Srbiji nisu prijateljske zemlje Francuska, Nemačka, Velika Britanija, zajedno sa apelom jednog dela Srpske pravoslavne crkve da se ne odustaje od Kosova, kao i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Hrvatskoj...

12

Piše: S. Čongradin

Beograd 28. decembar 2017. 14:34

Biserko: Čeka se dogovor Trampa i Putina da Srbija pripadne Rusiji

Foto: Medija centar - Foto: Zoran Mrđa/FoNet

... govore da Srbija nema nameru da svoju energiju koncentriše na ono što zvanično zagovara kao svoju politiku - članstvo u Evropsku uniju, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Ivica Dačić je preksinoć direktno pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku. "Ja ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Vučić, oni ne rade za naše interese, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji", istakao je Dačić i dodao: "To su velike sile, misle da je samim tim što je neko iz Stejt departmenta mogu da diktiraju uslove ovde. Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom, ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori Brajan Hojt Ji, on može kod mog pomoćnika, zamenika...". S druge strane, naveo je Dačić, "Rusi jesu naši prijatelji, naša braća".

Sagovornica Danasa Sonja Biserko istakla je da je očigledno da srpski zvaničnici čekaju na promene na globalnom planu.

- Još uvek se čeka na promenu spoljnih okolnosti u kojima bi se Vladimir Putin i Donald Tramp dogovorili o svojim interesnim sferama na Balkanu, gde bi, kako se priželjkuje, Srbija ostala pod ruskom interesnom sferom. Uostalom, o tome se spekulisalo u Trampovoj predizbornoj kampanji i nisu slučajno osvanuli bilbordi u Srbiji Trampe - Srbine - zaključuje za naš list predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Sagovornica našeg lista tumačila je Dačićevu izjavu u kojoj je rekao da su "pre deset godina mnoge zemlje priznale Kosovo pod pritiskom". "Prošlo je deset godina, a Kosovo nije zaokružilo nezavisnost i neće nikada zaokružiti dok god je Srbija ovakva kakva jeste, dok god je Srbija sa ovakvom vlašću, dok god neće da pravi kompromise na štetu svoje države. Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN jer ima pravo veta", napomenuo je Dačić.

Govoreći o lobijima, Dačić je istakao da je, kada je bio u Vašingtonu, pored Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmastera sedeo Barjaktari, koji je poreklom sa Kosova. "Za nas je jedino rešenje da se razgovara sa Trampom i sa novom administracijom jer Stejt department to nikada neće pokrenuti sa mrtve tačke", naglasio je Dačić.

LDP: Posledica neodgovornosti

Ivica Dačić svojim izjavama unosi dodatno opterećenje u odnose Srbije i zapadnih zemalja i direktno radi protiv interesa države čiji je ministar spoljnih poslova, saopštila je LDP Čedomira Jovanovića. LDP ocenjuje da je Dačićeva izjava kojom karakteriše kao neprijatelje zemlje od kojih zavisi budućnost Srbije posledica neodgovornosti i nejasne spoljne politike.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

AA

28. decembar 2017.

Dali jos uvek neko proevropski orijentisan, moze glasati za sns-sps koaliciju?

svetlanast.

28. decembar 2017.

Vucicu je u vreme dok je presednik Srbije bio Tomislav Nikolic, ovaj sluzio za "igranke" pred svetom: Jedan koci, drugi daje gas.Jedan je za Ruse drugi za EU, jedan pali desni zmigavac, drugi levi /sve dok se nisu slupali/.Kako je Tpmislav Nikolic /zamalo da napisem umro, daleko bilo/, zamenio ga je Ivica Dacic.Samo je Ivica bolji glumac od Nikolica a bolje i peva.

Strahinja P.

29. decembar 2017.

Ja razumem da Daca voli Ruse, ali ipak zdrav covek na toj funkciji se ne ponasa tako blesavo, dajuci izjave na nivou totalno poremecenog tipa..jao, ministar ino-poslova , pa reci to o SAD, Britaniji, Nemackoj, Francuskoj... boze, Vucicu, ili ga sklanjaj ili da i ti ides u hitnu.Sta li svet misli o nama... Ili da pakujemo svi kofere i predati se majci Rusiji, dosta ovog laganja, stid me od dece!

MS 71

31. decembar 2017.

Vučićevu duboku i slabo sakrivenu mržnju prema Americi koja datira iz poraza radikalske politike devedesetih platiće građani Srbije . Izjave tipa Američka N1 tv ,odnosno ruganje Americi u svakoj prilici između redova , neće ostati bez odgovora SAD ,koje su i za manje stvari pokretale svoju osvetničku mašineriju. Srbija sad pluta u ludilu Vučićevih halucinacija o nekoj nesvrstanoj politici izgubivši šest godina tapkajući u mestu. Nova vlast mora pitanje EU rešiti pod hitno na referendumu ,pa da znamo svi šta radimo.

Petar I

31. decembar 2017.

Za Sonju: Uvek bi, kada smo bili deo nečije interesne sfere, zaštitu plaćali krvlju. Uz par izuzetaka. Najbolje je bilo, bar prividno, dok smo bili nesvrstani, a cenu za to smo platili po principu da je osveta najslađa kad se servira hladna. Kako su otada stvari postale još gore, a globalizam nam doneo ukus osiromašenog uranijuma, sidu i dr. ja bih sada prihvatio samo interesnu sferu Marsa.

Sasa

31. decembar 2017.

Biserko nas na vreme upozorava, ako i dalje budemo zahtevali slobodu od milosrdnih anđela da sledi još veća oluja.

Miodrag iz Peći

31. decembar 2017.

Osim rečenice da Dačić čeka da se Tramp i Putin dogovore da Srbija pripadne Rusiji i da se su Srbi zbog toga lečili plakate sa "Trampe Srbine!" samo je ponavljala Dačić eve stavove. Da li to znači da se slaže sa njima? Jer, sasvim je normalno da ako je Putin od kako je na vlasti desetak puta bio u Srbiji i srpski lideri kod njega a za to vreme ni jedan Američki predsednik nije bio u Srbiji dovoljno govori koga smatramo za prijatelje ili ti braću. To što smo "Navijali" za Trampa je odraz srpskog inata odnosno želje da se najzad u smestite istorije smesti klika Obama - Klinton koji u predizbornoj kampanji nisu prezli da će npr. Madona oralno zadovoljavati "Sa intezivnim pogledom u oči" svakog onog ko glasa za Klintonku za koju se pokazalo i dokazalo da je finansirale i obučava pripadnike ISIS. Da se nešto menja u pogledu SAD administracije u vezi sa Srbijom je i "Lični stav" ambasadora Skota koji ni jednom rečju nije pomenuo Rusiju i uglavnom je govorio samo o lepim željama u razvoju srpsko-američkih odnosa. Žao mi je samo što pojedini komentatori nisu prepoznali dobru nameru američkog ambasadora.

Roman Centurion

31. decembar 2017.

Sretan vam put ka Rusiji!

Brian Hoyt

31. decembar 2017.

Vec sam poslao komentar ali mi se uvek pokazuje ovaj zahtev za ponovnu verifikaciju

Milorad

01. januar 2018.

Ranih osamdestih, bio sam u poseti jednoj penzionerki u malom gradu u Bugarskoj, tadašnjoj povrtarskoj zemlji istočnog bloka. Grad je bio pust, jer povodom nekog praznika, delilo se sledovanje voća za kupone. Nakon tri sata čekanja pred kućom, pojavila se pomenuta starica, sa satrulim grozdom, umotanim u stare novine, i hlebom od dva kilograma pod miškom. Želim Dačiću istu takvu starost, samo na nekom drugom prostoru.

t.z

03. januar 2018.

Milorade džaba ti je želja.Da nije KUFERČE na vreme zakopano ispod BANANE...

Acim Miličević

04. januar 2018.

Sve je dogovoreno sto se tice Balkana 1945 godine. To sto du neke velike sile prekrsile taj dogovor dok je veliki medved bio bolestan i upale na njegovu livadu to ce morati sad da lagano vrate, a dali ce platiti pasatinu ostaje da se vidi. Sve ostalo je smrsna prica.