Agencije na veresiji kod građana 1Foto: Luca Marziale / Danas

Gotovo 400.000 ljudi je uplatilo aranžmane za letovanje preko neke od turističkih agencija u Srbiji neposredno pred početak ili na samom početku pandemije prošle godine.

Zbog potpunog zatvaranja granica većina njih nije mogla da otputuje kako je planirala, a država je Uredbom odlučila da agencije putnicima omoguće zamenske vaučere koje bi iskoristili do kraja 2021. godine.

Ukoliko i to ne urade, od 1. do 15. januara 2022. agencije bi trebalo da vrate novac svima koji vaučere nisu iskoristili.

Period isplate se približio, ostalo je dva meseca, a situacija ne izgleda sjajno ni za turističke agencije, ali ni za vlasnike vaučera.

Prvi tvrde da nemaju novac da vrate, drugi se očigledno opravdano pribojavaju da ga neće nikad ni dobiti.

Prošle godine računica je sigurno bila drugačija jer su svi očekivali da će većina iskoristiti vaučere i da će se tako problem premostiti.

Ali, to se nije desilo.

Iskorišćena je svega polovina vaučera, a agencije bi u januaru trebalo građanima da vrate između 20 i 25 miliona evra.

Mnoge od njih taj novac nemaju.

Sezone su bile takve da nisu uspeli da zarade toliko da mogu da vrate.

I zato su, da ne bi došli u situaciju da im sa vaučerima posle Nove godine građani zakucaju na vrata i zatraže novac, potražile pomoć od države – produženje roka do 1. oktobra i u nekom trenutku kasnije eventualno kredit kako bi taj novac mogle da vrate.

Ministarka turizma Tatjana Matić nije govorila o produženju roka, ali jeste o kreditu, pomenuvši čak i kamatu od 0,5 odsto i rokove otplate.

Agencijama, međutim, to ne znači mnogo. Jer su se već opekli sa kreditima Fonda za razvoj koje uglavnom (iako su bili namenjeni za prvu pomoć tokom krize) nisu ni dobili.

Plaše se da bi to moglo da se desi i sa ovima.

Sve i da ih dobiju, to bi za agencije, među kojima su neke na granici solventnosti, značilo novo zaduživanje. Ako se dodatno zaduže pre početka letnje sezone ili propadnu (a neminovno je da će biti i takvih), izvesno je da novac građanima neće imati ko da vrati.

Produženje roka daje nadu da može da se „skupi“ dovoljno novca za vraćanje duga, ali je očigledno potez na državi.

Da li može da pomogne agencijama da vrate novac građanima u januaru, ili će da ih natera da vrate i neke od njih otera u bankrot, ili će da produži rok za korišćenje vaučera?

Ova poslednja opcija možda je način da svi budu u plusu na kraju – agencije bi nastavile da posluju, a građani bi dobili svoj novac ili letovanje. Bolje ikad nego nikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.