Akva-ukor predsednika Vučića 1Foto: Privatna arhiva

Nekako se lagano prešlo preko ozbiljne kritike koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio niškim vlastima i gradonačelnici Dragani Sotirovski za ideju da akva-park u Nišu bude javna svojina.

Bio je poslednji dan prošle godine kada je Vučić to izgovorio. Praznična euforija i pripreme za „najluđu noć“ u drugi plan su bacili ovaj ukor predsednika upućen na kanalu kablovske televizije K1.

Možda bi više odjeknulo da je izrečeno na nacionalnoj frekvenciji, ali to svakako ne umanjuje težinu izgovorenih reči, jer suština je u tome da je, čini se, mandatski projekat aktuelne vlasti u Nišu poljuljao niko drugi do Vučić lično.

Sotirovski je, kako voli da kaže, sa svojim timom preuzela upravljanje gradom 2020. godine, u jeku pandemije virusa korona. Iako je jasno da takva situacija nosi brojne izazove u socijalno-ekonomskom smislu, budžeti za prošlu i ovu godinu građeni su na optimizmu, a stožer optimizma bila je upravo izgradnja akva-parka.

Ideja zidanja ove forme lake zabave je u svetu već prevaziđena, jer se danas uveliko grade takozvani „vodeni svetovi“ što je, najjednostavnije rečeno, petostruki prosečni akva-park sa novim i modernijim sadržajima – od veštačkih plaža do adrenalinskih tobogana i surfa. Da je ova ideja bila „in“ pre nekoliko godina potvrđuje činjenica da to već postoji u mnogo manjim mestima po Srbiji. U okolini Niša, na samo pola sata vožnje, u Sokobanji i Doljevcu.

Na stranu zastarelost ideje, godinama za akva-park u Nišu nijedan privatnik nije bio zainteresovan iako je na njihovom dovođenju radila svaka vlast koja je poslednjih 20 godina upravljala gradom. Bilo je nekih propalih pokušaja, ali poslednjih godina privatni biznis nije bio zainteresovan za ovo ulaganje iako se nudilo i zemljište i komunalna infrastruktura.

Ipak, ni to nije bio dovoljno jasan signal Sotirovski i njenom timu. Nije dobro za privatni, ali jeste za javni kapital. Vladajući političari u Nišu, u akva-parku, kako sami kažu, vide budućnost razvoja grada i Niške Banje, pa su zato rešili da parama svih građana finansiraju ovu investiciju. Odlučili su da Grad sam napravi akva-park.

Stvar je već rešena, ugovor sa izvođačima radova je potpisan i samo se čeka prva lopata, a sporadično se čulo da će zbog ove investicije Grad Niš možda biti i kreditno zadužen tokom ove godine. Suma koja je potrebna za gradnju je, kako je rečeno, oko 2 milijarde dinara što je oko 20% ukupnog budžeta Grada.

Kada je ugovor potpisan stigla je Vučićeva kritika koji upravo sumnja u isplativost investicije i prognozira „propast za 10 godina“. On je u suštini protiv javnog upravljanja akva-parkom i misli da to treba da radi privatnik, ali ga kako je rekao, gradonačelnica Niša nije poslušala.

Ovaj ukor se konkretno tiče akva-parka, ali u suštini je kritika kompletne vizije razvoja Grada koji propagira aktuelna garnitura koja upravlja njime, jer je upravo akva-park, makar sudeći prema budžetu, njegova suština već 2 godine.

Zašto bi se ulagalo u nešto za šta predsednik države prognozira da će propasti za 10 godina?

Još bitnije je pitanje zašto se 20 odsto budžeta i potencijalni krediti usmeravaju za investiciju lake zabave u gradu koji kuburi sa parking mestima, objektom za pse lutalice, ali i muzejskim prostorom? Nema adekvatnu konferencijsku i ekspo salu, bez zgrade opere – muzičke dvorane i zgradom pozorišta iz 1937. godine. O komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi nećemo ovog puta.

Odgovor na sva pitanja je prost – zbog politike „hleba i igara“. To je suština i to bi Vučić trebalo dobro da zna, jer ima bolji uvid u članstvo, svoje kadrove i njihove mogućnosti. Posebno u ideologiju koju stranački baštine, ako tako nešto kod naprednjaka još postoji.

Na kraju, to je trebalo da mu bude jasno kada ga je dočekao njegov džinovski populistički portret na „Ambasadoru“.

I da, akva-park će, kada se izgradi, u sezoni biti pun. Biće krcato, jer im je uspelo, jer se politika „hleba i igara“ primila. Građani će na društvenim mrežama pljuvati manjak parking mesta, neasfaltirane ulice ili to što ih napadaju psi lutalice, a onda će na opuštajuće plivanje i hladno pivce.

Pa sutra opet isto. Osim ako do tada ne zafali i hleba.

Autor je novinar iz Niša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.