Argument za referendumsko "ne" 1Foto: Freepik

Zoran R. Tomić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beoradu, u pismu Venecijanskoj komisiji prozire nameru izvršne vlasti da održi svoj štetan uticaj nad sudskom vlašću.

Zaključujem da ugledan pravnik savetuje referendumsko „ne“. Milan Antonijević se zalaže za prilagođavanje Ustava evropskim normama radi eventualnog budućeg učlanjenja Srbije u Evropsku uniju. Taj ugledan pravnik izričito savetuje referendumsko „da“.

Na jednoj strani je konkretna šteta za građane sada i u doglednoj budućnosti. Vlastodržac koji dosledno krši Ustav i zakone i vlastodrščevi saveznici glume ustavobranitelje pre aprilskih izbora.

Na drugoj strani je moguća dobit za građane u daljoj budućnosti. Srbija bolno odudara od većine zemalja Evropske unije. Nekoliko ustavnih odredaba su sporedne naspram jaza koji nas odvaja od uređenih društava. Evropska unija već godinama pregovara sa Srbijom a ne insistira na detaljima srpskog ustava. Spor, možda bezizgledan, prilaz Srbije Evropskoj uniji zavisiće malo ili nimalo od ishoda referenduma o detaljima Ustava.

Izvesna šteta sada je važnija od neizvesne koristi u daljoj budućnosti. Zato ću na referendumu glasati „ne“.

Autor je hemičar, penzionisani profesor američkih univerziteta i član SANU u ostavci