Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Basara kaže da sam samo „polovično u pravu“. Znam ja to, zato i pišem, primetili ste, opširne odgovore. Ko velim, kad se pola baci u vodu, ostaje još uvek pozamašna komadeška mojih tvrdnji za koje sam u pravu.

No, drugo je nešto važnije. Basara je negde pročitao da je Vulin izjavio sledeće: „Ako Vučić ne pobedi, Srbija ne treba ni da postoji.“ I ja sam, priznajem, negde to pročitao. Ali nisam čuo Vulina da je to izjavio. E sad, Vulin zaista ima talenta i volje da svašta izjavi, ali ja se ne bih zaletao. Postoji mogućnost da on to i nije izjavio, a da mu je tu izjavu neki opozicioni bot vičan fotošopu prilepio i pustio je u socijalne mreže u kojima je takva patka samo jedna od mnogih koje se svakoga dana podmeću raznima. Precizniji da budem – iskreno se nadam da Vulin tako nešto nije izgovorio i da nikada i neće. A što se tiče podvala (nekad su se zvale novinarskim patkama, a u savremenom žargonu – spinovanjem) evo jedne nedavne koja će možda dodati mali, makar i najmanji, teg na tas moje sumnje u ono što je Basara negde pročitao, a što se pripisuje ministru vojnom.

Naime, ja sam pre par dana u Danasu pročitao izjavu Bojana Pajtića (tačnije, Pajtićev tvit koji u ovom, dakle, modernom vremenu možemo smatrati izjavom za medije) u kojoj bivši predsednik DS kaže: „Brnabić na RTS (misli se na premijerkino gostovanje u Upitniku 12. decembra o.g.) rekla da „gomila takozvanih istraživačkih novinara NEKAŽNJENO kopa po imovini političara.“

Neki radoznali i dobronamerni građanin koji nije gledao pomenutu emisiju, a pročitao je negde Pajtićevu tvrdnju, sad može da stekne loše mišljenje o premijerki i pomisli da se ona zalaže za kažnjavane novinara koji se usude da čeprkaju po imovini političara.

I ajde sad ti objasni radoznalom, a dobronamernom građaninu da premijerka nije rekla to što Pajtić tvrdi, da nije tražila ničije kažnjavanje, već ODGOVORNOST. Kako da ubediš one koji čitaju Pajtićeve Tviter obznane (ili čitaju Danas kad ih prenese) da premijerka kažnjavanje novinara nije ni pomenula, već da je izrazila opravdanu bojazan da kad pojedini „istraživači“ iznose neistinite i netačne stvari, praktično crtaju metu i na funkcioneru, ali i na njegovoj nepolitičnoj rodbini, za koju se, takođe, neistiniti podaci često serviraju javnosti kako bi se bi se naškodilo političaru.

Očekivati odgovornost od novinara, to jest, očekivati da iznose samo istinite činjenice ili fakte za koje imaju potvrdu od najmanje dva različita izvora, jeste nešto što od njih zahteva novinarski kodeks, pa u tom smislu Brnabić nije zatražila ništa neprimereno niti senzacionalno, kako je Pajtić, frizirajući istinu, želeo da prikaže, a u čemu mu je Danas, verujem nehotice, pomogao.