Foto: Muhamed Mulaganović

… verujem da je nekim čitaocima zasmetao izostanak potpunijeg saznanja o njihovom značajnom doprinosu istorijskoj nauci i medijskim slobodama.

Profesor Ković zaslužuje poštovanje za sledeće edukativne rečenice koje sam nedavno čuo u razgovoru u emisiji „Tako stoje stvari“ na RTS: „Istorija nije uvek lepa kao mit. Ali vi morate govoriti kako jeste. Istoričar se po prirodi stvari suočava sa tim, ne samo onaj koji se bavi nacionalnom istorijom, već i onaj koji se bavi opštom istorijom, kao ja. Uvek ćete nekog povrediti. Istina boli, ali je pročišćavajuća, ona je lekovita. Naš je zadatak da se približimo istini, da se privijemo uz nju.“
Veoma je važno što je profesor Ković u pomenutoj emisiji ukazao na štetnost okretanja i bežanja istoričara od turskog doba. „U toku propadanja turske vlasti u 19. i 20. veku bilo je strašno, ali je bilo perioda turske vlasti, u 16. veku, kad se nije tako loše živelo. Raspored balkanskih naroda, kretanja o kojima je pisao Jovan Cvijić, stanje kolektivne svesti, verska izmešanost, mnogo toga što zovemo nacionalni mitovi, nastalo je u turskom dobu. Loše je što imamo malo istoričara – osmanista. Bugari to mnogo bolje neguju. Učenje i suočavanje sa turskim dobom, mnogo će nam reći o nama samima“, naglasio je Ković.

Pišući godinama kolumne u Danasu, iz dana u dan, Svetislav Basara je fenomen u našem novinarstvu. Zbog njegovih tekstova mnogi kupuju novine. On nije među onim autorima u medijima koji smatraju da ne mogu ništa da urade. Bez sumnje je prvi među zagovornicima „otvorenog medijskog dijaloga, kojim se može doći do vrednosnog sistema, koji će nas činiti ponosnim što živimo u Srbiji“, kako je to u pismu Danasu napisao novinar Dušan Mašić.

U atmosferi prikrivene cenzure i autocenzure, praktično u ekstremnoj situaciji, kao istinski intelektualac, pišući za nezavisne novine Danas, koje su medijski projekt rukovođen interesima građana a ne političkih stranaka, Basara uporno razbija okove za rast tolerancije, bez koje nema prostora za kritičko mišljenje i prostora za drugačije.

Autor je politikolog iz Nove Varoši