Fikcija pravne borbe za Kosmet 1Goran V. Zečević - Foto: Privatna arhiva

„Sakupi se četa mala ne junaka biranijeh po obličju i ljepoti već po srcu junačkome.“ Kad god pomislim na Rezoluciju 1244/1999 i Kumanovski sporazum kojima je garantovan povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti na Kosmet u broju do 1.000, odmah pomislim na stihove književnika Ivana Mažuranića ali i na filozofsku misao P .P. Njegoša o psu koji želi da se spase od lanaca, a kada se spase, opet se vraća u verige.

Nije dovoljno reći da Republika Srbija nikada neće priznati tzv. Kosovo a istovremeno povlačiti iracionalne poteze kao npr. traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu po pitanju legalnosti proglašenja tzv. Kosova 2008, te nedavno podnošenje zahteva za povratak srpskog osoblja na Kosmet po Rezoluciji SB 1244 – KFOR-u, koji je po ovom pitanju nenadležan.

Republici Srbiji nedostaje aktivna ali i racionalna pravna borba za Kosmet u sastavu Republike Srbije. Iracionalnim pravnim potezima stvara se privid i fikcija pravne borbe za Kosmet u sastavu Republike Srbije, koja zapravo ne postoji, jer je iracionalna, sve do današnjeg dana.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 je obavezujuća za sve države članice UN po osnovu člana 25 Povelje UN. Sve države članice UN su potvrdile privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu SRJ. Kumanovski sporazum koji je Republika Srbija zaključila sa KFOR-om je obavezujući za 39 država, čije su vojske bile u sastavu KFOR-a na dan 9. juna 1999. godine.

Republika Srbija bi trebalo da preda, bez odlaganja, zahtev za izvršenje Rezolucije SB UN 1244 i Kumanovskog sporazuma svim državama članicama UN i svim državama članicama KFOR-a čije su vojske bile u sastavu KFOR-a na dan 9. juna pomenute godine, za povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti na Kosmet na ključne granične prelaze i zaštitu srpske baštine i manastira jer su nadležni za sprovođenje Rezolucije SB UN 1244 i Kumanovskog sporazuma.

Ne treba bacati bisere Kumanovskog sporazuma i Rezolucije SB UN 1244 u bunjište, već ih treba izvaditi iz bunjišta. To nije sramota.

Autor je advokat

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari