"Gospodine Đokoviću, sačuvajmo pogled sa Kalemegdana": Otvoreno pismo teniseru povodom planova njegove porodične firme 1Foto: Privatna arhiva

Poštovani gospodine Đokoviću,

Javnost je već godinama upućena i sa nevericom prati planove Vaše porodične firme o gradnji objekata, poslovnih, stambenih i komercijalnih, u podnožju Kalemegdana, na području koje čini celinu sa kulturnim dobrom najvišeg značaja, Beogradskom tvrđavom, spomenikom kulture jednako važnim po stepenu zaštite koliko, recimo, manastir Studenica.

Potrebno je znati, a pretpostavljam da to ne moram da posebno naglašavam, da je jedan spomenik kulture definisan ne samo materijalom od kojeg je sazdan, već i svojim prirodnim okruženjem, vizurama od i ka spomeniku, a Vas kao Beograđanina siguran sam da ne treba podsećati od kakvog je značaja za identitet, kulturu i sećanje grada pogled sa Kalemegdana prema rekama i koliko je svaki stanovnik ovog grada na taj pogled ponosan.

Republički Zavod za zaštitu spomenika jasno se i nedvosmisleno, vođen najosnovnijim pravilima i principima, usprotivio planu detaljne regulacije kojim se mimo procedura dozvoljava gradnja na tom području. Kao što sigurno znate, oko Kalemegdana se već godinama vode borbe građana protiv štetnih odluka gradskih vlasti, borbe za javni interes i kulturni identitet, nekad uspešne, nekad neuspešne, kako bi se najvažniji spomenik kulture Beograda sačuvao.

Uspeli smo da se odbranimo, za sada, od besmislene i sulude „gondole“, između ostalog i velikim zalaganjem panevropske organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa Evropa Nostra. Nismo uspeli da se odbranimo od gradnje K-distrikta, čime je potpuno i definitivno uništen čitav jedan segment tvrđave, arheološki slojevi, pa i deo pogleda sa tvrđave prema rekama.

Vaš advokat obratio se javnosti, tačnije istraživačima BIRN-a, naglašavajući da će gradnja spomenutih objekata od strane Vaše firme biti u skladu sa svim zakonima i propisima, ali morali bi i Vi i Vaš advokat da znate da je sam postupak davanja saglasnosti za gradnju u podnožju Kalemegdana jedan od tipičnih primera legalizovanog bezakonja, tačnije da je deo sistema korupcije kojim se menja namena čitavih delova grada, kvartova, zaštićenih celina, zelenih površina, itd.

"Gospodine Đokoviću, sačuvajmo pogled sa Kalemegdana": Otvoreno pismo teniseru povodom planova njegove porodične firme 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tajnim ili naprosto nezakonitim ugovorima, hiljade hektara teritorije Beograda otimaju se od građana i pretvaraju u eksteritorijalne posede privatnih kompanija. Već čitavu deceniju vlast koja u kontinuitetu drži Beograd u šaci ostavlja za sobom devastiran grad, upropašćenu infrastrukturu, zagađenje koje nikada u istoriji Beograda nije zabeleženo, a uz to i takav broj srušenih zdanja od arhitektonskog značaja koji se može jedino uporediti sa bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata.

Jeste, svakako će mnogi primetiti, verovatno i Vi, da Vam se ovde obraćam ne samo kao građanin Beograda, već i kao neko ko vrlo decidirano zastupa politiku koja se snažno suprotstavlja ovom režimu i jasno je da ne krijem ovde ni na koji način svoju izrazitu političku, kulturnu, moralnu, ljudsku odbojnost prema ovoj vlasti. Ali verujem da postoje stvari koje se naprosto snagom argumenata izdižu daleko iznad svake političke, stranačke, pa i bilo kakve lične motivisanosti, a koje se nesumnjivo moraju sagledati u svetlu jedine stvari koja nas se svih zajedno jednako tiče – javnog interesa.

Javni interes jednog grada i njegovih građana jeste da gradom upravljaju zakon, stručnost i dobre namere.
Verujem da Vama kao sportisti, pa i sportisti posvećenom humanitarnom radu, niko ne mora da drži moralne pridike, niti mi je to namera, jer su u samoj suštini sporta, a posebno kada su vrhunski sportisti u pitanju, sadržane mnoge životne vrednosti – poštovanja pravila igre, fer-pleja, pa i jednog svojevrsnog viteštva koje mnogi građani Srbije s Vama poistovećuju.

Ali nažalost, mi ovde u Beogradu imamo i takav primer da će jedan, nekada vrhunski sportista, sada čelnik grada, ostati zapamćen ne kao šampion u svom sportu već kao šampion divlje gradnje, šampion nezakonitih legalizacija i zloupotrebe javnog novca.

Iskreno sam uveren da to neće i ne može da bude slučaj sa Vama i zato Vas molim da u interesu Beograda, naše istorije, kulture, u interesu naših lepih, iako prekomerno zagađenih reka, poslušate zaključke struke posvećene zaštiti, kao i molbe građana, te da doprinesete da se sačuva naše zajedničko kulturno nasleđe, pa i da se zauzmete za njegovo dodatno stručno valorizovanje, odlukom o odustajanju od projekta gradnje za koji Vam je vlast zaobilaznim i nezakonitim putem dala dozvolu.

Jedan Novak Đoković nema nijedan razlog da prihvata nameštene mečeve. Usprotivite se tome.

Autor je pisac, dobitnik NIN-ove nagrade i odbornik u Skupštini Beograda

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari