Inventar srpskog prkosa 1Privatna arhiva

Prkos je vrsta biljke koja je zbog svojih krupnih i raznobojnih cvetova i izuzetno malih zahteva prema staništu među omiljenim baštenskim biljkama. Ljubi je baštovan. Prkos kao pojam je sinonim  za inat (turcizam potiče od egipatske reči inad). Tvrdoglava upornost, inat, prkos je omiljen muljatorima i manipulatorima jer je lako iskoristljiv u raznim segmentima društva, gotovo uvek sa zlim namerama, za razliku od posvećenih baštovana pravih vrtova.

Jedna osobenost prkosa je veoma bitna i iskoristljiva ovim pokvarenjacima: Često je prkos poslednje i jedino utočište za još malo samopoštovanja ljudima koji čine greške, o kojima ne razmišljaju pa ih ponavljaju u kontinuitetu, ma koliko neracionalno i na kraju pogrešno to utočište bilo.

No za ovaj srpski prkos celome svetu, civilizaciji, humanosti, univerzalnim vrednostima, demokratiji, dobrosusedskim odnosima, logici i budućnosti  plodno tlo pripremano je ima tome više decenija, a baštovani tog pogubnog vrtlarstva, sebični i pokvareni kakvi jesu, bez stida i obraza uživaju u tome uz sve počasti i privilegije.

Pa eto ovog inventara koji je ishranio ovu biljku, Srpski prkos životu. Inventar je napisan u formi obraćanja jednom apstrakovanom prkosniku koji je neka vrsta modle ili fotorobota tog proizvoda pokvarenih vlastoljubaca, srebroljubaca i muljatora raznih fela.

Poverovao si, prkosniče devedesetih, da si deo nekakvog nebeskog naroda, samim tim nepogrešiv i ti sam kao i narod kojeg si deo. Poverovao si da Milošević, taj vrhovni vlastoljubac i zli baštovan tog vremena, brani Jugoslaviju koju si voleo ali si u isto vreme poverovao i divio se bučnim i visokoparnim glupostima izgoverenim od drugih muljatora poput toga da su srpske granice tamo gde su srpski grobovi ili da Srbi dobijaju u ratu a gube u miru.

Pa je valjda onda i logično da si u ratu ili vanrednom stanju bez prekida. Poverovao si uprkos svemu oko tebe i kad su ti mladost muljatori odvodili na ratište, a Srbija nije u ratu.

A ispratio si tenkove ka Vukovaru cvećem uz kolo i rakiju. Poverovao si da će kriminalci i ubice brinuti o tvojoj časti i časti Srbije dok si okretao glavu od pljački i zločina raznih paravojski Arkanovih, Giškinih  i sličnih protuva iz DB „Riznice iskoristljivih protuva“. Nisi želeo da čuješ svoje stigmatizovane sugrađane – mirovne aktiviste kad su ti govorili da Sarajevo u tvoje ime svakodnevno granatiraju sa okolnih brda, izgladnjuju stanovništvo  i snajperima ubijaju civile i decu.

Okrenuo si glavu od zločina koje je u tvoje ime počinila vojska Republike srpske, recimo oganizovano masovno ubijanje muslimana u Srebrenici (vojsku si inače finansirao i plaćao a i popunjavao sastav) ne zaboravljajući da uvek pri pomenu zločina kažeš kako su i drugi čiili zločine.

Poverovao si da su sankcije nepravedne, ali bogomdana prilika za prosperitet i ekonomski razvoj, pa si požurio da se ekonomski razviješ na kartonskim kutijama. Nastavio si da misliš da su Albanci, Šiptari nacija nižeg reda, a to ti je u glavu izdrobio jedan od muljatora kojeg si proglasio ocem nacije.

Odbio si  i dan-danas odbijaš da vidiš razmere zločina koji je počinjen u tvoje ime na Kosovu, a ima ih u obliku masovnih grobnica u tvojoj okolini. Jedino čega se sećaš je da si nepravedno bombardvan od arhineprijatelja „Nato i Zapad“.

Podržavao si i podržavaš anticivilizacijske režime, diktatore, i na kraju okrećeš glavu od zločina koje Putinov režim sprovodi u Ukrajini. Takvkakvog te je napravila neodgovorna ekipa zlih baštovana jedino je prkos, potpuno besmislen i protivan životu i budućnosti ali poslednji izraz da u tebi još uvek živi čovek (ljudsko biće), preostao. O kako je to tužno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.