Istražiti zloupotrebu dece 1Foto: Privatna arhiva

Sve je počelo sa bakljama na decu Dragana Đilasa.

Onda se nastavilo bezbrojnim skandalima sa centrima za socijalni rad, ubistvima i samoubistvima u vezi sa trgovinom decom, starateljstvima i hraniteljstvima, i to je trajalo godinama.

Najnoviji skandal je bio na jugu Srbije, sa troje dece koje su pokušali da otmu baki sa kojom žive.

Pa su nastali skandali sa silovanjem žena, i to mladih žena, skoro dece, u glumačkoj školi čoveka povezanog sa Arkanom i SA celom miloševićevskom ideološkom pričom iz čijeg šinjela je izašao i veliki deo vladajuće stranke.

Pa je krenulo oduzimanje dece protivnicima režima koja su i danas u toku, a u čemu učestvuju i sudije.

I sada, dobijamo indicije da se u krilu vladajuće strukture organizuju „bunga-bunga žurke“ na kojima se podvode mlade devojke u Jagodini. I ko zna gde još. I dobijamo navode da na tim žurkama učestvuju političari iz vrha vlasti.

Neophodno je da republička tužiteljka odmah izda uputstvo Višem tužilaštvu u Beogradu da sasluša ministarku i nadležne iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o tome kako su i da li su kontrolisali Centar za socijalni rad u Jagodini i šta sada preduzimaju prema tom centru, te da utvrdi da li postoji njihova objektivna odgovornost, ako ne i subjektivna.

Neophodno je da se, kao što je više puta pozivano u javnosti, pokrene opsežna tužilačko policijska istraga u domenu zloupotrebe dece u ovoj zemlji na svim nivoima, da kriminalistička policija odmah uđe u sve centre za socijalni rad i u nadležno ministarstvo, da se od Visokog saveta sudstva odmah zatraži saglasnost za lišenje slobode sudija iz parničnih referata za koje se sumnja da su sarađivali sa kriminalizovanim socijalnim radnicima, i da potom Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je nadležno za sudije, odmah izda nalog policiji da uđe u kritične porodične referate osnovnih sudova i u drugostepene sudove u kojima postoje predmeti koji su eksponirani kao sumnjivi ili se utvrdi da su povezani sa sumnjivim socijalnim radnicima, ili pak sa oduzimanjem dece protivnicima režima.

Možda će ovaj režim pasti upravo na svojoj najvećoj moralnoj truleži, a to je zloupotreba dece, trgovina decom, podvođenje dece.

Takvu odvratnost možda neće trpeti čak ni građani Srbije, naviknuti na trpljenje svakakve nezakonitosti i kriminala.

Autor je redovni profesor, naučni savetnik, Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.