Izgubljeni društveni prostori 1

Kancelarije su po pravilu zapuštene, a većina njih i ne radi puno radno vreme. Prema rečima jednog od zaposlenih, samo njih petoro opslužuje svih 19 mesnih zajednica. Sale mesnih zajednica namenski građenih za održavanje različitih skupova, između ostalih i skupština stanara velikih zgrada, su ili izdate ili kao što je slučaj u bloku 61 su bez grejanja, tako da ih pre proleća nije moguće koristiti.

Mesne zajednice na Novom Beogradu po broju stanovnika predstavljaju omanje gradove u Srbiji, konkretno MZ Sava, koju čine blok 44 i blok 45, ima oko 14.000 birača. Sama gradska opština Novi Beograd je po broju stanovnika i birača praktično veličine Niša koji ima status grada. Nesporno da je zarad adekvatnog funkcionisanja lokalne zajednice, potrebna je mnogo veća samouprava nego što je sada. Međutim, izostanak bilo kakvih izbora za veća Mesnih zajednica na teritoriji Novog Beograda nema opravdanja u tome, već predstavlja vrlo nedemokratski pristup u vođenju politike opštine: ako 14.000 birača MZ Sava ne može da izabere veće svoje predstavnike za Veće koji će odlučivati o problemima koje se tiču Mesne zajednice i davati mišljenje na PDR i dozvole za gradnju na toj Mesnoj zajednici, a kao što to može bilo koji stanovnik bilo kog sela u Srbiji, kako se onda očekuje da ti isti građani osećaju tu opštinu kao svoju, hoće da joj pomognu, unaprede, da se ne parkiraju na zelenim površinama? Kako se očekuje da je oni finansiraju tako što će redovno da plaćaju porez na imovinu? Opštinska vlast je na žalost sklonija da umesto prava na odluku građanima, pokloni flajer sa Predsednikovim likom i put u Temišvar u šoping.

Mesne zajednice na Novom Beogradu treba da budu i mesta stvaranja, okupljanja i saradnje. Mesne zajednice treba da otvore svoje prostore i da bez naknade ustupaju svim onima koji tu žele da stvaraju, da organizuju izložbe, predstave, koncerte, debate, predstavljaju svoje programe i slično. Mesne zajednice treba da se pitaju oko dozvola za gradnju na svojim teritorijama, treba da imaju pravo inicijative u rešavanju lokalnih problema tipa parkinga, uređenja parkića i klupa, uređenja izlaska na reku. Mesne zajednice jesu zajednički prostor svih građanki i građana koji tu žive i ti građani prvi imaju pravo da kažu kako taj zajednički prostor hoće da urede, a ne da im se nameću rešenja zarad nečijeg tuđeg interesa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.