Ko je bio u Jajcu? 1Aleksandar Kraus foto Medija centar

Pre neki dan, a povodom 29. XI, obeležavanja godišnjice AVNOJ-a, skrenuta mi je pažnja na gostovanje g. Dejana Mijača u programu Novi dan televizije N1. Naknadno sam pogledao taj snimak, i sve mi je izgledalo u redu, posebno deo o malom broju žena u akademijama, kao i odnosu prema spomenicima i prošlosti.

Govoreći o istoriji, Mijač naglašava važnost činjenica, i upozorava na različite interpretacije istorije. Listajući dnevnu štampu, voditelj dolazi i na temu AVNOJ-a, a povodom vraćanja nekih grafika Božidara Jakca, koje su tokom 90-ih nestale iz muzeja u Jajcu.

E, tu sada dolazi do problema sa činjenicama i do Mijačeve interpretacije istorije, stekao se utisak, sa velikom dozom omalovažavanja samog događaja, a i činjenica. Mijač posebno naglašava kako na zasedanju AVNOJ-a nije bila prisutna srpska delegacija, da se tamo odlučivalo bez njenog pristanka i bez bilo kakve srpske strane, a u odnosu i na budućnost Srbije.

Nasuprot ovome, g. Mijač podvlači kako je i sam Jakac i slovenačka delegacija došla spremna, i čak donela čoju za buduću maršalsku uniformu, te je Tito, po g. Mijaču, postao maršal jednostavno navlačeći tu uniformu.

U literaturi o AVNOJ-u se može pročitati ovo: „Većnike iz Srbije odredio je Glavni narodnooslobodilački odbor Srbije na predloge štabova srpskih divizija. (Antifašističko veće Srbije, zbog prilika koje su u 1943. vladale u Srbiji, nije moglo biti formirano; ono je obrazovano tek posle oslobođenja Beograda).

Štabovi su te predloge dostavili Izvršnom odboru AVNOJ-a posle prethodnog konsultovanja boraca. Zasedanje Velike antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije održano je 11. i 12. novembra 1944. godine u Beogradu, kada su potvrđeni dotadašnji većnici i izabrani novi.

Inače, na Zasedanju AVNOJ-a u Jajcu iz Srbije su bilio prisutni, između ostalih: Aleksandar Ranković, Moša Pijade, Mitra Mitrović, Mihajlo Švabić, Đorđre Andrejević Kun, Judita Alargić, Koča Popović, Mijalko Todorović, Pavle Savić, Vladislav Ribnikar, Cana Babović, Milan Belovuković-Deva, inž. Živa Đorđević, Radovan Grković, inž. Dragoslav Mutapović, Luka Stević, Vlada Zečević, i, pošto je g. Mijač iz Valjeva, lako može da proveri da je tada u Jajcu bio i jedan lekar iz Pecke, blizu Osečine.

Tito je postao maršal jednom od odluka II zasedanja AVNOJ-a, a ne malicioznom interpretacijom, oblačenjem uniforme. Ako je i od jednog svežeg akademika, mnogo je.

Autor je predsednik Saveza antifašista Srbije

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.