Ko se pita šta nam treba - blok 45 1

Povodom početka gradnje benzinske pumpe neposredno pored stambenih zgrada u bloku 45, ponovo postaje aktuelno pitanje obaveštavanja građana o planovima i projektima koji ih se na najneposredniji način tiču i njihove mogućnosti da na ove planove utiču.

Građani uglavnom o gradnji saznaju tek kada se postavi ograda oko gradilišta ili bageri krenu da rade, kao što je to bio slučaj u Naselju Stepa Stepanović pre par meseci, a pre neki dan i u bloku 45 gde se pored pumpe planira izgradnja i rezervoara, pretakališta za tečni naftni gas, kao i kaveza sa plinskim bocama. U sličnom čudu našli su se nedavno i stanovnici blokova 70a i 44 gde se na zelenim površinama planirala gradnja novih zgrada koje bi opteretile postojeću infrastrukturu. Oni su za planove čuli na vreme, pa su uložili značajan broj primedbi na njih, ali im to ne garantuje da će se one uvažiti.

Procedura učešća građana u donošenju odluka obesmišljena je time što informaciju da li je urbanistički plan ili projekat uopšte u izradi, možete dobiti samo ako redovno pratite sajt Grada i sekciju namenjenu planovima. Teško da ćete tek tako, svako malo, proveravati da li je možda u izradi neki plan koji bi vas se mogao ticati. Ali ako nekako i čujete za plan, razumevanje šta je njime obuhvaćeno i kako se to tačno tiče vas kao komšije ili stanovnika obuhvaćenog prostora, nije jednostavno ako ste laik, obični građanin bez iskustva sa sličnim problemima. Da stvari budu teže, grafički prikazi koji prate dokumentaciju na sajtu, objavljeni su u .dwg formatu koji je moguće otvoriti samo ako imate odgovarajući program. Ipak, ukoliko imate pitanja ili pripremate pismenu primedbu pa su vam potrebna dodatna razjašnjenja, predviđena je mogućnost da se kod predstavnika obrađivača raspitate o onome što vas zanima. Ova dobra opcija, nije mogla proći, a da i ona ne bude na neki način obesmišljena. U ovu svrhu, u podrumu gradske uprave u Kraljice Marije obezbeđen je ponižavajuće neadekvatan prostor, dostupan samo u radno vreme kada je većina građana na poslu. Radi se zapravo o običnom prolazu pored stepenica, gde se na nakrivo postavljenim panoima okače šareni planovi čija realizacija vredi milione evra i utiče na sudbine desetine hiljada ljudi.

I na sve to, u takvom prostoru, sa tom atmosferom nemara i koja bi demotivisala većinu građana, u trenutku dok su se u junu u blokovima 70a i 44 građani okupljali na zelenim površinama i protestovali, ovde je, ispod planova na panoima, organizovana mini pijaca, prodaja naočara sa dioptrijom i za sunce, na pravim malim tezgama i mogućnošću oftamološkog pregleda. Predstavnici obrađivača koji dočekuju građane nisu imali čak gde ni da sednu. Fotografija uz ovaj tekst snimljena je za vreme radnog javnog uvida u Plan detaljne regulacije područja Bloka 44 i možda na najbolji način oslikava bahatost i nezainteresovanost gradske vlasti prema interesima i potrebama onih koji su drektno pogođeni nekim planom ili projektom.

Danas je došao red na blok 45, gde se gradi peta pumpa na potezu od samo 2 kilometra duž ulice Jurija Gagarina. Da li su ljudi koji žive u neposrednoj blizini bili adekvatno obavešteni da im se ova gradnja dešava ispod prozora? Sva je prilika da nisu.

Ali građani su pokazali da su za svoje interese spremni da se bore svim sredstvima i uprkos ovakvim obesmišljenim i lažnim institucijama sistema koje maheri gradske vlasti vrte oko malog prsta. Ovo je naš grad i mi smo ti koji o njegovom razvoju moramo biti pitani i u njegov razvoj uključeni!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari