Lep gest i njegov širi kontekst 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Dragutin Backo Gregorić je bez sumnje najpoznatije ime našeg zdravstveno-prosvetiteljskog novinarstva.

Iza njega je šest decenija popularisanja medicinskih i opštenaučnih istina, hiljade objavljenih članaka i isto toliko televizijskih intervjua, kao i dvadesetak napisanih knjiga. Verovatno je jedini poslenik na polju medicine i očuvanja zdravlja koji je zbog svojih zasluga izabran za počasnog člana Srpskog lekarskog društva bez odgovarajućih formalnih stručno-naučnih kvalifikacija.

Ovaj vredni posrednik između često hermetički zatvorenog u sebe sveta nauke i „običnog“ naroda željnog pravih informacija upravo je na skoro 650 strana objavio drugo dopunjeno izdanje svoje knjige „Novinarstvo kao sudbina“. Reč je o svojevrsnoj zbirci prikaza stavova i dostignuća preko 60 najpoznatijih lekara iz Srbije i sveta začinjenoj iskustvima stečenim tokom sopstvenog plodnog života.

Potresen smrću skoro 120 naših lekara, žrtava kovida 19, Gregorić je rešio da po jedan primerak svoje knjige pokloni porodicama tih ljudi. Na usluzi mu se našao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, kao nažalost jedina institucija koja je bila spremna da pošteno prebroji svoje članove podlegle tekućoj pandemiji.

Podela knjiga je u toku. Ta mala pažnja je lep gest kako Backa Gregorića, tako i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Ostaje, međutim, obaveza ovog društva da oda dužnu poštu preminulim lekarima, uključujući i odgovor na pitanje da li su njihove žrtve bile neophodne. Drugim rečima, da li je tragičan ishod bar nekada bio preduprediv.

Poseban problem predstavlja odsustvo informacija o preminulim medicinskim sestrama i tehničarima. Podatak da ih je od kovida 19 umrlo samo 40-ak grubo je potcenjivanje pravog broja. Nedopustivo je ako je u pitanju nemar, a skandal ukoliko se radi o svesnom prikrivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari