Neću da budem lutka sa naslovnice 1

U Srbiji najmanje jednom nedeljno žena smrtno strada u partnerskom ili porodičnom nasilju.

Svi ćemo se složiti da je nasilje nad ženama zločin, ali nije dovoljno potapšati svakog ko glasno vikne „ua nasilje“ jer već u sledećoj sekundi niko ne primeti sutrašnje naslove, niko ne pomisli na roditelje brutalno ubijene Tijane i drugih naših Tijana dok ispisuje detalje šta su ta deca preživljavala u minutima i satima pre smrtnog ishoda. Umesto prevencije, ali i podrške za žrtve, naša država žmuri na nasilje. Pravosuđe tromo presuđuje kazne koje se uglavnom kreću oko donje zakonske granice, dok javnost iščekuje filmski scenario.

Svaki put kada neko objasni da je „ok da je udari, jer mu je ona devojka“, on lupi najmanje još jedan šamar svakoj zlostavljanoj ženi, objasni siledžiji da je „cool lik“, a njenim roditeljima da su svi takvi pa on možda i nije tako loš. Svaki put kada na naslovnici izleti „probušio sam joj utrobu dok sam je silovao“, deca radoznalo pitaju šta to piše u novinama. Koliko puta svaka žrtva nasilja mora iznova da proživi nasilje kako bi svi potencijalni čitaoci bili namireni? Ovo nije pridika svim onim sjajnim predstavnicima medija koji su pozitivnim kampanjama i otvaranjem tema pomogli da pomerimo društvo napred, ovo je apel na ljudskost i poruka medijima da ne promovišu nasilje zarad većeg tiraža.

Sloboda izražavanja je jedno od najvažnijih sloboda koje ne bi smelo da se prostire preko slobode drugih, u ovom slučaju žrtava nasilja. Svaka ona koja je preživela nasilje zaslužuje više, zaslužuje podršku i ima pravo da ne bude obeležena nasiljem koje je preživela. Mediji imaju fantastičnu moć da kroz afirmativne tekstove i razgovore sa stručnjacima budu važna karika u prevenciji nasilja, mediji moraju da budu saveznici građana u pristupu slučajevima nasilja, moramo zajedno da stvorimo ambijent u kome će žrtve nasilja uvek biti na pravoj strani, uz podršku svih koji nešto znače u javnom diskursu.

Demokratska stranka nizom aktivnosti tokom predstojećih „16 dana ženskog aktivizma“ želi da ukaže na položaj žrtava, da podseti na procese izlečenja kroz koje moraju da prođu i žrtve i članovi njihove porodice. Demokratska stranka će razgovarati sa ženama širom Srbije i počećemo sa prikupljanjem potpisa za peticiju da se uspostavi jedinstveni besplatni SOS telefonski broj za celu Srbiju.

Verujemo da društvo koje nalazi opravdanja za nasilnika predstavlja saučesnika u tom zločinu. Mediji koji pokazuju razumevanje za nasilnike i tako omalovažavaju i ponižavaju žrtve, podstrekači su zločina. Neprijavljivanje nasilja od strane posmatrača i svedoka predstavlja saučesništvo. Neefikasne institucije, blage kazne i ravnodušnost društva ohrabruju nasilnike. Svi smo odgovorni i od svih nas zavisi hoćemo li zaustaviti nasilje nad ženama ili ćemo nastaviti da okrećemo glavu u stranu. To je obaveza svih nas kojima je ljudski život na prvom mestu.

Autorka je potpredsednica Demokratske stranke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.