Nekom Tesla, a nekom Kohiba 1Foto: Medija centar

Boraveći u poseti Sjedinjenim Američkim Državama ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto obišao je i Silicijumsku dolinu.

Tom prilikom sastao se s čelnicima kompanije Tesla, koja je globalni lider u proizvodnji električnih vozila, a njen vlasnik Ilon Mask jedan od najznačajnijih svetskih preduzetnika-inovatora. Ministar Sijarto predstavio je sagovornicima poreske olakšice i druge podsticaje koje njegova zemlja nudi proizvođačima automobila. „Svrha nam je bila da ovom posetom upišemo Mađarsku na svetsku mapu zemalja koje stavljaju veliki naglasak na automobilski sektor“, kazao je ministar posle razgovora s dvojicom Teslinih menadžera – direktorom za razvoj i šefom pravnog sektora.

Proizvodnja i izvoz automobila poznatih svetskih brendova najznačajniji je pokretač privrednog rasta u Mađarskoj. Automobilski sektor zapošljava više od 100.000 ljudi i čini oko trećinu industrijske proizvodnje u Mađarskoj. Ključna kompanija je Audi koji spada među vodeće izvoznike i firme s najvećim prihodima u Mađarskoj čija je fabrika motora u Đeru najveća u svetu i snabdeva više od 30 pogona grupe Folksvagen. Ostali veliki proizvođači automobila u Mađarskoj su Daimler (Mercedes), PSA-Opel i Suzuki. U poslovnim krugovima Budimpešte kao privredna vest 2017. godine proglašena je novembarska najava južnokorejske kompanije SK Innovation da će investirati 772 miliona dolara u izgradnju fabrike baterija za električne automobile u Mađarskoj kako bi podmirila potražnju auto-industrije u Evropi.

Mađarski šef diplomatije obavestio je kompaniju Tesla motors da njegova zemlja namerava da u naredne dve godine izgradi više od 3.000 punionica za električne automobile. A kompanija Tesla najavila je izgradnju dve superbrze punionice u Mađarskoj, jednu u Đeru na zapadu zemlje i drugu u Nađikanjiži na jugozapadu. Ministar Sijarto je posle sastanka izjavio da su čelnici kompanije Tesla vrlo pozitivno reagovali na poreske olakšice na istraživanja i razvoj i na investiranje u Mađarskoj i na stopu poreza na dobit od devet odsto, inače najnižu među zemljama EU.

U isto vreme i u ne tako dalekom susedstvu Kalifornije – na Kubi – boravio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić razgovarao je s čelnicima Kube o saradnji dveju zemalja i u ekonomskoj oblasti. „Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju“, rekao je Vučić i dodao da ono na čemu mora da se radi je razvijanje ekonomskih odnosa. On je naveo da je Srbija zainteresovana za povećanje obima trgovinske razmene, jer postoji mogućnost za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike. Predsednik je na Kubu vodio i trojicu ministara (Zlatibora Lončara, Gorana Kneževića i Branislava Nedimovića) i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, što, po oceni predsednikovog kabineta, „govori o širokom dijapazonu razgovora koji se vode o tome šta želimo u budućnosti od odnosa sa Kubom“. Predsednik je izjavio da je srpskoj delegaciji priređeno izuzetno gostoprimstvo i da su je domaćini vodili u najuspešnije kubanske fabrike. „Svaki čovek u Srbiji čuo je za Kohibu“, pohvalio se Vučić.

Rast trgovinske razmene Srbije i Kube, po rečima Vučića, moguć je „imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji“, navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Možda bi ove vesti prošle nezapaženo da me nedavno jedan bivši ministar nije iznenadio (resor mu nije bila privreda) konstatacijom kako je čudno da se još niko u Srbiji nije setio da poseti ili pozove u posetu Ilona Maska i da, „na račun“ Nikole Tesle, „našeg“ Tesle, ponudi kompaniji Tesla motors izgradnju fabrike baterija za električne automobile, recimo u Kragujevcu, uz sve poreske olakšice i ostale poslovne beneficije.

Kakvo bi tek to bilo pozicioniranje Srbije na svetskoj mapi auto-industrije i inovacija. I još jedna prilika da osnažimo sećanje na Nikolu Teslu.

A možda i nije čudno da se niko nije setio.

Jer nama je „el comandante“ još u srcima, a „cohiba“ među zubima.

Autor je novinar

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Nekom Tesla, a nekom Kohiba”

  1. Pa, valjda smo dogovorili da damo 10000eur/zaposlenom za otvaranje pogona rucnog motanja cigara? Mislim, ako motamo zice za struju, sto ne bismo i cigare?

  2. Možda zato što bi teško Ilonu bilo objasniti kakve veze Srbija ima. Hrvatska još i da proda tu ideju. Znam da ima mesta ljutnji što sam ovo rekao ali Tesla je jedini srbin koga Hrvatska svojata.

  3. Ovo je najvažnija sadržina, ali to Srbe ne interesuje. Radije bi da se svađaju ili da lupetanjem mudruju čitajući tekst Lazanskog: Rusko oružje najpristupačnije. Kakvim to oružjem možemo da zaustavimo napade NATO-a to su pmetni videli, ali budale i to nisu shvatile.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.