Teški dani pred srpskom opozicijom: Zašto vlast nasiljem odgovara na proteste "Srbija protiv nasilja"? 1foto Aleksandar Roknić Danas

Teški dani čekaju srpsku opoziciju.

Mladić sa majicom na kojoj je iscrtano veliko slovo „Z“ komanduje juriš na RTS s jedne od žardinjera na Bulevaru kralja Aleksandra. Drugi se sa stepeništa, preko balkona, penje na sims i lupa pesnicama na prozor zaposlenima u javnom servisu.

Grupa desničara pušta s razglasa u blizini Skupštine takozvane patriotske pesme, a okupljenima u blizini objašanjavaju da je rodna ravnopravnost u jeziku „izmišljotina Zapada koja će otrovati Srbiju“.

Iz kafića u blizini „Madere“ trešte s jakog razglasa, očigledno dovučenog samo za ovu priliku, pesme Jelene Karleuše i Cece Ražnatović. Za nekog nedovoljno upućenog, ko na primer kući gleda samo Telekomove kanale, a ipak mu je savest naložila da dođe i podrži proteste „Srbija protiv nasilja“, ovo bi na prvi pogled delovalo kao fijasko.

Provokatori su već okupirali rubne delove mase na mirnim protestima i sitnim, ali konstantnim incidentima, pokušavaju da izazovu eskalaciju nasilja. Radomir Lazović, Srđan Milivojević i ostali poslanici uspeli su da prošle subote odbrane RTS od poslatih desničara, ali moraće da i na svim narednim ulože još više energije ne bi li sve proteklo u miru i redu.

Teški dani pred srpskom opozicijom: Zašto vlast nasiljem odgovara na proteste "Srbija protiv nasilja"? 2
Foto: Radenko Topalović

Vladalac je prešao s reči na dela. Više ne broji jakne, majice ili glave na televizijskim snimcima umanjujući značaj kritične mase. Sada je odlučio da na svaki protest nezadovoljnih građana napravi pet kontraprotesta.

Miting nad mitinzima izgleda nije dao željene efekte. Snimci ljudi koji se sklanjaju od kiše (poneki i beže) dok gospodar bez kišobrana drži slovo okupirale su društvene mreže.

Sada je taktika promenjena. „Dostojni Srbije“, „Narodni štab“ i ko zna koje desničarske organizacije, za koje verovatno niste ni čuli do pre par nedelja, polako zauzimaju svoje mesto na javnoj sceni. Blokiraće saobraćaj na Autokomandi bez najave, skupljaće se ispred zapadnih ambasada, zakazivaće skupove na istom mestu i u isto vreme kada je i Protest protiv nasilja, upadaće na privatni posed, kao što su to uradili u utorak u dvorištu N1…

A poruka je više nego jasna i nažalost se najbolje može videti kroz primer pritiska koji je napavljen na N1. Danas vam je baka od 60 i kusur godina blokirala automobil da ne možete da se isparkirate i odete kući. Ako ne budete poslušni – sutra može da dođe neko poput Miše Vacića ili Mladena Obradovića, a u šteku na pančevačkom molu čekaju i neki prorežimski batinaši ili Belivukovi puleni koji još uvek nisu pohapšeni.

Proteste protiv nasilja koje ne mogu odbraniti ni Dragan Đilas, ni Marinika Tepić, ni Aleksandar Jovanović Ćuta, ni Miroslav Aleksić i ostali organizatori… Može ih odbraniti samo kritična masa.

Građani su jedini koji odlučuju da li će da ih povede bes koji im nabacuju desničari ili dostojanstvo koje pokazuju već četiri nedelje.

Mislite o tome.

Autor je urednik u Danasu

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari