Otkud Kosovo na Olimpijadi? 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

U vreme održavanja Olimpijskih igara u Tokiju veliki broj građana Republike Srbije ne zna na koji volšeban način je samoproglašena republika Kosovo postala član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

To se desilo kada je predsednik Olimpijskog komiteta Republike Srbije bio Vlade Divac, proslavljeni srpski košarkaš, koji na sednici MOK-a nije stavio veto, a imao je pravo, na prijem samoproglašene republike Kosovo u ovu najvažniju svetsku sportsku organizaciju.

Normalno, mada ga to ne opravdava krivice, Vlade Divac to nije uradio sam nego po naređenju sadašnjeg predsednika Srbije a ondašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Prijemom u MOK samoproglašene republike Kosovo ovoj separatističkoj tvorevini otvorena su vrata i u sve druge sportske organizacije od fudbala pa do hokeja na travi.

Šta jedna ovakva antidržavna, antinacionalna i antisrpska politika Aleksandra Vučića znači za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini? Znači da jednostavno ne mogu više da se bave sportom.

Jer ako to žele, bilo koji sport da je u pitanju, oni moraju da odlaze u neprijateljske homogene sredine kao što su Đakovica, Priština, Kačanik i dr. gde im u najmanju ruku preti linčovanje.

Da upražnjavaju sport u ostatku Srbije ne mogu jer posle prijema „Kosova“ u MOK nijednom sprtskom klubu sa teritorije uže Srbije i Vojvodine nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju.

U to smo već mnogo puta imali prilike da se uverimo kada su srpske ekipe vraćane sa Jarinja, Brnjaka, Merdara…

Do ovako skandalozne odluke Aleksandra Vučića južnu srpsku pokrajinu su posećivali i igrali utakmice u okviru raznih kup takmičenja sve ekipe od Partizana, Radničkog, Vojvodine, Crvene zvezde…

Njihov dolazak niko nije sprečavao. Doduše, tada „Kosovo“ nije bilo član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Srbi iz južne srpske pokrajine imali su prilike da gledaju fudbalske utakmice Mokre Gore i Crvene zvezde, Trepče i Partizana. Građani severnog dela Kosovske Mitrovice i dan danas se sećaju dolaska košrakaškog kluba Partizan sa ondašnjim trenreom Duškom Vujoševićem.

Zbog katastrofalne nacionalne politike predsednika Srbije mladi Srbi u južnoj srpskoj pokrajini više ne mogu da se bave nijednim sportom jer nemaju gde da se takmiče.

Zato je i prestao sa radom veliki broj sportskih klubova kako u opštinama Zubin Potok, K. Mitrovica, Zvečan, Leposavić, pa do Lipljana i Gračanice. A bilo ih je.

Ženski odbojkaški klub iz Leposavića takmičio se u prvoj srpskoj ligi, fudbalski klub Mokra Gora u prvoj, a Trepča iz Kosovske Mitrovice u drugoj srpskoj ligi. Isto važi i za rukometne i košarkaške klubove iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka…

Nažalost, sport za Srbe na Kosovu i Metohiji odlukom njihovog predsednika prestao je da postoji.

Zato danas kada Aleksandar Vulin, kako mnogi kažu desna ruka Aleksandra Vučića, predlaže istog za predsednika „Srpskog sveta“ odnosno svih Srba predlog postaje groteskan, podrugljiv i licemeran.

Iz prostog razloga, za albansku stvar posle Bila Klintona, Medlin Olbrajt, Vesli Klarka niko više nije učinio od sadašnjeg predsednika Srbije.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je Aleksandar Vučić Briselskim sporazumom demontirao i povukao brojne državne institucije sa Kosova i Metohije. Od policije do pravosuđa. Ove institucije ni NATO pakt svojim bombama nije uspeo da progna.

Ako je i od „Aca Srbina“, mnogo je.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Otkud Kosovo na Olimpijadi?”

  1. Logickim zakljucivanjem ste utvrdili da je Kosovo nezavisna država .I sta?Zivot se nemoze zaustaviti,ni najgorim ratnim zločinima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.