Politika zasnovana na lažima dostiže nove visine u Srbiji 1Foto: Mensur Haliti /Facebook profil

Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine, na čijem je dnevnom redu bio izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine od 1. septembra do 15. januara, glavni politički predstavnici su kao nikada ranije pokazali svoju sofisticiranost u lažima da formiraju lažna uverenja i fabrikuju javnu saglasnost.

Neki su ignorisali činjenice o slabosti srpske pregovaračke pozicije o spornom pitanju Kosova i lagali da neće biti suštinskih koncesija ako Srbija želi da uživa u stranim investicijama i brzom ekonomskom rastu. S druge strane, neki su iskoristili priliku da se pojave kao istinski patrioti koji štite Kosovo kao svetu srpsku teritoriju, uhvaćeni u svojevrsnu istorijsku amneziju potpuno ignorišući političku realnost današnjice. U tom kontekstu, romski politički predstavnici su bili dezorijentisani i ćutali ignorišući interes preko 150.000 Roma sa Kosova, pretpostavljajući da ova tema nema nikakve veze sa Romima.

Kao podsetnik, 1999. godine, više od 100.000 Roma je bilo prisiljeno da napusti Kosovo i potraži utočište u drugim balkanskim zemljama ili u zapadnoj Evropi. Njihovo raseljavanje je bila nezamisliva ljudska tragedija o kojoj se od tada ćuti.

Posle više od 22 godine od proterivanja, Romi sa Kosova nemaju mnogo nade u bolju budućnost, a njihovo učešće u odlukama koje ih pogađaju deluje nemoguće kao povratak kući, dok je oko 50.000 Roma koji su ostali na Kosovu potpuno zaboravljeni, iako žive u težim uslovima nego i Srbi i Albanci zajedno.

Svi međunarodni sporazumi kao i državne strategije prepoznaju posebno težak položaj Roma sa Kosova. Međutim, politički predstavnici zanemaruju svoju moralnu i političku odgovornost. Zato još uvek nema pravde za tragediju koju su Romi doživeli na Kosovu pre i tokom rata, i naizgled veoma neizvesnu budućnost za one koji su bili primorani da napuste Kosovo i skoro nikakvu budućnost za one koji su odlučili da ostanu na Kosovu.

Zato je fundamentalno pitanje svim političkim predstavnicima da li mogu da prestanu da lažu i obmanjuju javnost za kratkoročne dobitke i da postupe mudro i odgovorno da spreče nove strahote i tragediju za sve svoje građane? Drugo kritično pitanje je zašto Srbija pitanje Kosova predstavlja kao sukob između etničkih Srba i Albanaca, a ne svih njenih građana, uključujući i Rome sa Kosova? Istovremeno, da li je pametno da Srbija nastavi pregovore o Kosovu isključujući interese Roma sa Kosova?

Srdačan pozdrav,

Opre Roma Srbija

Autor je direktor za Rome i demokratiju pri Kancelariji za Romske Inicijative u Fondaciji za Otvoreno društvo,

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.