Navikli smo, nažalost, da se vrši revizija istorije i to isključivo Drugog svetskog rata, sve sa ciljem da se poraženi iz tog rata pretvore u pobednike…

Ali ono sto se desilo u Beočinu je gore od toga! Vređa zdrav razum!

Naime, spomenik narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Stevanu Petroviću je u potpunosti prepravljen! Tvorci nove istorije sve su pomešali: Prvi i Drugi svetski rat, ratove na prostoru bivše SFRJ. Na postojeći spomenik dodali su još pet glava! To ne samo da je narušavanje umetničkog doživljaja nego čak i vređanje svih onih koji su poginuli tokom ratova. Da se razumemo, svako je zaslužio pomen, dali su svoje živote u tim ratovima. Ali da ih sve stave na postojeći spomenik – to nigde i nikada nije zabeleženo!

Od mesta koje je služilo na čast i ponos sada je napravljeno ruglo! Doduše ostalo je još prostora za neku glavu, pa je to šansa i za aktuelne lokalne političare da možda sebi obezbede mesto u istoriji! Samo jedna reč sve to opisuje – SRAMOTA.

Nekako u isto vreme u blizini Zlatibora opet je vaskrsnuo Draža Mihailović! Kad nemaju šta da kažu ili kad ne znaju šta će – sete se Draže!

Pećina Cerova je ovaj put odabrana da bude mesto na kojem je „sigurno“ doveden, streljan i potom bačen u jamu Draža. I to baš kako tvrdi i predsednik opštine Čajetina! On je izgleda i sam lično prisustvovao tom događaju jer kako kaže: „staklo i deo okvira za naočare izgledaju baš kao one koje je imao DM“!

Pošto to izgleda nije dovoljno, te dodaje da postoje „svedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun i Miloš Minić lično tada raspitivali o toj jami i da se može zaključiti da je baš tu streljan“!

Sećamo se 2011. godine – Slobodan Homen – Indijana DŽons srpske politike, tragač za kostima Draže Mihailovića je čak vodio i državnu komisiju koja je utvrđivala činjenice o ubistvu đenerala. Jedine činjenice koje su ostale iza rada te komisije jesu stotine hiljada evra narodnih para koje su potrošene u potrazi za dokazima o mestu gde su posmrtni ostaci.

I onda spektakularno… Juna 2011. godine rešena je, kako su slavodobitno govorili, misterija stara 65 godina! Na Adi Ciganliji samoinicijativno otpočinju otkopavanje i trenutak za istoriju – istoričar sa kostima u rukama na licu mesta odmah utvrđuje: „Nađeni tragovi ukazuju na pokušaj spaljivanja dokaza jer, osim oprljenih delova desetak kostiju, iskopane su i lisice! Pronašli smo deo skeleta, deo kičmenog stuba, tačnije pršljen, kao i deo kosti koji može biti od rebra!“

Istog trenutka, na tom mestu predstavnici partije koja je svoje delovanje podredila traganju za zemnim ostacima svog komandanta, postavljaju krst… Najavljuju da će tu izgraditi memorijalni centar, da će to postati hodočašće svih koji su se borili protiv komunista! To što su sarađivali sa okupatorom nema veze. Za njih su komunisti uvek bili gori od fašista i nacista!

I šta se desilo posle samo nekoliko dana?

Laboratorija za antropologiju Medicinskog fakulteta je utvrdila da se kosti pronađene tokom iskopavanja na Adi ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Draže M. jer NISU LJUDSKE! Naime, životinjskog su porekla! Oni koji su godinama uzaludno pokušavali da podmetnu laž kako je taj čovek bio antifašista i da prekroje istoriju, pokušali su da podmetnu čak i životinjske kosti kao njegove!

Pošto je to bila neviđena bruka, sada se ne govori samo o kostima, nego je pronađen krunski dokaz – staklo i deo okvira naočara. Iste naočare o kojima govore, kao što se zna, nije nosio samo njihov komandant. Nosili su mnogi, ali sada je opet važno da se narod zanima potragom za Dražom! Valjda je malo što skoro dve godine svi tragaju za ubicom pevačice iz Borče, pa hajde da se vratimo oprobanom receptu – potrazi za ostacima đenerala! A još ako su i izbori blizu, e onda je to pun pogodak. Samo što opet gađaju u prazno.

Nema tih naočara koje će danas vratiti točak istorije, koje će poništiti rezultat Drugog svetskog rata, koje će one koji su poraženi, koji su sarađivali sa okupatorom prebaciti na stranu pobednika!!

Posebno ne onih sa ravnogorskom dioptrijom!

Autor je poslanik i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije