Skrivanje finansijskih izveštaja 1Foto: SSP

Čak devet od 15 direktora beogradskih javno-komunalnih preduzeća krši zakon jer na internet sajtu nisu objavili finansijske izveštaje sa mišljenjem nezavisnog revizora.

Direktori gradskih preduzeća na ovaj način direktno urušavaju transparentnost rada ovih preuzeća, i demonstriraju bahatost ponašajući se kao da su ta preduzeća u privatnom ili stranačkom vlasništvu iako su u vlasništvu svih Beograđana.

Najdrastičniji primer je dugogodišnji direktor „Parking servisa“ Andrej Čupković, koji nije nikada objavio nijedan jedini finansijski izveštaj sa mišljenjem nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju i nikakve posledice nije snosio – ni zakonske ni partijske. Pri tome, JP „Parking servis“ duguje stotine miliona dinara gradu Beogradu a tačan iznos se prikriva od javnosti.

Zabrinjavajuće je da Čupkovića u stopu prate i direktori „Gradskog stambenog“, „Puteva Beograda“, „Javnog osvetljenja“, „Beogradskog metroa i voza“, „Infostana“ i „Beograd-puta“ kao i Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ i „Gradska čistoća“ koji nisu objavili finansijske izveštaje sa mišljenjem nezavisnog revizora za 2021. godinu“ – kaže Ana Gođevac.

Stranka slobode i pravde zahteva smenu ovih direktora i njihovih finansijskih direktora, a nadležne organe poziva da sprovedu prekršajne postupke protiv odgovornih, u skladu sa zakonom. U isto vreme, zahtevamo od nove/stare gradske uprave da hitno objavi sve finansijske izveštaje koji nedostaju i da obezbede transparnetno poslovanje za sva preduzeća i ustanove u vlasništvu grada Beograda odnosno Beograđana.

Autorka je potpredsednica GrO Stranke slobode i pravde Beograd

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.