Snovi i java Miloša Vučevića: Otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada nakon deset godina vlasti 1Foto: Privatna arhiva

Gospodine Vučeviću, od kada ste postali gradonačelnik Novog Sada pre deset godina zatekli ste trećinu urađenog Kliničkog centra, Kamenicu 2, dva velika bulevara, s tim što ste kasnije uradili priključak od Rumenačke do auto-puta, kao i uređen kej dužine sedam kilometara sa kojim se Novosađani ponose jer ima više sadržaja, kao i kasu bez gubitaka.

Ono što je po meni najvažnije, zatekli ste mlade ljude koji su poveli akciju sa temom Novi Sad – evropski grad kulture, napravivši program koji je prezentovao naš grad u takvom svetlu u kojem je Evropa prepoznala svu njegovu multikulturalnost i širinu.

Bila je to godina kada u našem gradu nije bila najvažnija politika već kultura.

Sami ste iskreno izjavili, kao pravi Novosađanin: „Došlo je do izmene političke klime u gradu zahvaljujući političkoj stabilnosti.“

Početnici su počeli od prethodne gradske vlasti i formirane grupe koju je nova vlast podržala, ne gledajući iz koje su stranke, već im dala slobodu delovanja. Ovakvo vaše ponašanje je naišlo na simpatije građana, te se očekivao i veći razvoj grada.

Zašto sam krenuo sa vašim dolaskom za gradonačelnika?

Zato što nije moglo biti bolje vreme da nastupite, jer ste zatekli već prihvaćen predlog da će naš grad biti promovisan u celom svetu kao Evropski grad kulture.

Nažalost, ceo prvi mandat je prošao, a da se u gradu gotovo ništa nije gradilo, čak ni porušeni Žeželjev most, za koji su bila obezbeđena sredstva (Evropa, Republika, Pokrajina).

Naprotiv, otišla su u stečaj tri važne za grad firme: fabrika hreba, mlekara sa mnogim kooperantima širom AP, i fabrika autobusa koji se uglavnom uvoze, a za koji ste zajedno sa A. V.  javnost obavestili da će postati kooperant Mercedesa.

Nažalost ostalo je bez posla oko 2.000 radnika, a da niko od gradskih do republičkih organa nije pokušao da ih spase.

Uostalom i u celoj zemlji se nije gradilo, bez obzira na predizborna obećanja, jer vaš predsednik partije Vučić umesto da bude predsednik Vlade, jer mu je predsednik države Nikolić dao poverenje za mandatara, on je izabrao da bude P. P. ustupivši Ivici Dačiću – SPS kao novom koalicionom partneru da postane predsednik Vlade.

To je obrazložio borbom protiv korupcije u državi, jer je na stolu zatekao 26 koverata predmeta sumnjivih privatizacija koji je svojim dolaskom pred izbore donela kancelarka Merkel. Da bi ušao u taj okršaj, A. V. pod svoji ingerenciju obuhvata sve bezbednosne i vojne službe. Procesuirano je malo predmeta, a „najveći efekat“ je izazvalo hapšenje vlasnika Delte gospodina Miškovića.

Nakon skoro dve godine A. V. je izjavio da se mora okrenuti ekonomiji, jer je to najvažnije za državu, te je na sledećim izborima postao premijer. Ja sam se kao privrednik obradovao da će ekonomija biti u prvom planu pošto ćete i vi ostati da vodite grad i u drugom mandatu uz pomoć A. V.

Istovremeno, za premijera Autonomne Pokrajine Vojvodine, izabran je Igor Mirović, te se nadsmo da će se konačno smiriti tenzije na ralaciji NS – BGD, pošto ste oboje visoki funkcioneri SNS.

Novi predsednik pokrajinske vlade je u svom ekspozeu naveo decidno prioritete nove vlade: Završetak Kliničkog centra, završetak Žeželjevog mosta sa obilaznicom oko Petrovaradina, koja će se uključiti u koridor za Rumu sa gradnjom tunela kroz Frušku goru.

Obradovao nas je kada je nakon dve godine Mirović objavio da je urađena kompletna projektna dokumentacija sa komasacijom zemljišta kuda koridor treba da prođe, sa podacima o prometu od oko 900 kamiona i 10.000 vozila dnevno, što je jedna od najopterećenijih deonica državnih puteva u Srbiji.

Nažalost, to nije bilo dovoljno da republička vlada uradi plan gradnje koridora po važnosti, a ne da gotovi projekti stoje u Ministarstvu četiri godine.

Tek 2. jula ove godine mogli smo u Dnevniku na celoj trećoj strani videti opisan i na velikim panoima grafički prikazan Fruškogorski koridor sa obilaznicom oko Petrovaradina, gde bi se izgradio most preko Dunava ka Kaću, uklapajući se u brzu saobraćajnicu NS-ZR-BG.

Na sastanku u prisustvu najviših državnih, pokrajinskih i gradskih zvaničnika na čelu sa vama, novi resorni ministar Momirović je izjavio da je dogovorena cena celog koridora – 715 miliona dolara i da bi radovi trebali biti završeni do aprila 2025. godine.

Naglasio je da će se izmeniti perspektiva celog regiona, a posebno Frušku goru osloboditi teretnog saobraćaja.

Sve se ovo uklopilo u pripremljeni nacrt novog generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. U ovom GUP-u izdvajaju se dva velika plana: četvrti most preko Dunava i ekskluzivni kvart „Novi Sad na vodi“ koji su izazvali pritivljenje građana.

Istovremeno vi ste tih dana u Dnevniku dali intervju oko izrade GUP-a izjavivši; „Od mog prvog dana u kabinetu gradonačelnika  prate me snovi o novim mostovima“.

Naročiti revolt građana je izazvao početak gradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, preko Šodroša, koji je jedina prirodna oaza u NS – sečom stabala bez najave. Odmah su se okupili aktivisti da dežuraju kako bi sprečili dalju seču stabala istakavši parolu „Most da, ali na drugom mestu“.

Ideja o gradnji četvrtog mosta preko Dunava traži mnogo temeljniju pripremu u saradnji sa aktivistima, koja je neophodna kako bi za glavnu raspravu bile otklonjene sve dileme.

Vi ste to preskočili i problemi su počeli već na početku javne sednice komisije za planove grada NS uz prisustvo građana koji su prethodno dostavili nadležnima oko 170 primedbi, uz 8.500 potpisa građana.

Uz sve to javna rasprava se nije mogla odvijati u normalnoj raspravi, primedbe su odbijene, a aktivistkinja D. Stojković je navela da su radovi počeli bez građevinske dozvole i završenog projekta.

Zbog opšteg haosa i menjanja tri sale, uz intervenciju privatnog obezbeđenja, koje je jednog momenta izbacilo i novinare iz sale, sednica je prekinuta uz primedbe aktivista da se iz komisije izuzmu četiri člana koji su povezani sa investitorom Galens, što je već javna tajna, jer na lokaciji Novi Sad na vodi Galens je već odranije vlasnik jedne polovine placa gde će se ovo naselje graditi.

Još ranije, gradonačelniku je poslata poruka građana: „Miloš Galens Vučević, dok spratove niže novac samo stiže“.

U celoj kampanji, zbrku oko funkcije Bulevara Evrope je uneo gradonačelnik, tvrdeći da je ovaj pravac planiran kao obilaznica 50-ih godina, „pa šta se onda bunite“?

Međutim, pre sedamdeset godina, to je stvarno bio obod grada, nije bilo ni Novog naselja koje je građeno mnogo kasnije, tako da to nije uporedivo. Urbanistički zavod Novog Sada tih godina je planirao dugoročno, predviđajući razvoj grada i saobraćaja…

To, dragi gradonačelniče, građani znaju i zato su  poručili „Most da, ali na drugom mestu“!

Jer vi hoćete da gradske koridore pretvorite u tranzitni saobraćaj teških kamiona. Ali vi, naravno, hoćete pred odlazak u Beograd, da ostvarite svoje snove i zato sednice gradske skupštine izmeštate u zgradu Pokrajinske skupštine, uz pojačano obezbeđenje jer se očekivao veći skup aktivista.

I pored dogovora da ćete dozvoliti da samo jedan član aktivista bude prisutan u sali kako bi odbornicima izneo primedbe građana pre glasanja. Pošto ni to niste dozvolili, naravno da su okupljeni građani bili nezadovoljni, posebno kad su videli pored policije koja je mirno stajala sa štitovima, da ste opet poslali privatno obezbeđenje koje se plaća iz budžeta firmi „Intersic team“ 250.000 evra godišnje.

Došlo je i do tuče jer je privatno obezbeđenje bilo veoma grubo.

Reakcije javnosti su bile različite, a najgoru ocenu događaja je dao odmah ujutru na Pinku čuveni „stručnjak“ za marketing, verovatno najveći poltron vlasti, N. Krstić, koji je izjavio „Gradonačelnik Miloš je bio blag nazvavši protestante da su aktivisti, a to su profesionalni huligani koji izazivaju policiju na ulici“!?

Važno je da je GUP o razvoju grada do 2030. godine usvojen zahvaljujući većinskom sastavu SNS u svim forumima, skupštinama, odborima. Tu je mnogobrojnim funkcijama već čuveni V. Đukanović, sada i advokat mnogih kontraverznih članova vaše partije.

Više bih voleo kao privrednik da sam pisao o novim fabrikama, ali ne možemo oprostiti vama i predsedniku Vlade APV da za toliko vremena niste uspeli da se završi Klinički centar i Fruškogorski koridor, jer njihova gradnja ovih dana je tek započela, a kad će biti završena, to će neke nove generacije dočekati kako bi stigli do Rume, jer prošle nedelje A. V. obilazeći novi most na Savi za koridor Ruma-Šabac-Loznica pohvalio je graditelje kako dobro napreduju!?

U Novom Sadu izgrađena je samo jedna veća fabrika, sa 2.000 zaposlenih koji rade najprostije poslove i primaju  najniže plate. Prošle godine uz veliku pompu, jer je to najveća investicija, počela je sa radom švajcarska firma za proizvodnju čokolade.

Na otvaranju je obećano da će povećati broj sadašnih 100 radnika, gradnjom novih kapaciteta, kao i saradnjom sa Tehnološkim fakultetom. Na opšte iznenađenje, ova fabrika ne proizvodi čokolade za tržošte, već samo tečnu osnovu čokolade za druge proizvođače.

Fakultet sa njima nema nikakvog kontakta.

Na kraju, završavam pričom koju ste u početku podržali, a koja se završava ove godine… Retko ko je mogao verovati da će se dešavati oko 1.500 kulturnih događaja sa oko 4.000 izvođača iz cele Evrope.

Doživeli ste kao domaćin grada, da dočekate mnogobrojne zvaničnike iz celog sveta, na šta možete  biti ponosni.

Uz vas, najodgovorniji i najzaposleniji je bio direktor fondacije Nemanja Milenković te sa svojom ekipom zaslužuju priznanje što su izdržali do kraja uz obećanje da će manifestacija „Doček“ kao i jesenji kaleidoskop kulture ostati kao legat Novom Sadu.

Autor je dipl. inž. i privrednik iz Novog Sada

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari