Šta kažu popovi, koji je brak hrišćanski, crkveni? 1Foto: Privatna arhiva

Ovim delovima iz moje poslednje knjige želim da pomognem znanju i zdravom razumu protiv ludila i histerije koju širi SPC i režim.

Želim da branim prava slobodnog izbora žene i muškarca na slobodu braka i prava na ljubav. Želim da istaknem i teološke neistine koje širi SPC. Ovi tekstovi idu odlično u prilog evropskoj proslavi prava LGBT populacije.

Šta kažu popovi, koji je brak hrišćanski, crkveni? Kažu: jedan na jednu, jedna na jednog koje pop sveže ropskim prstenjem Rimljana. Lažu. Takve naredbe nema u Svetim Spisima. I kažu: dete van braka je kopile, nečisto je. I to lažu , toga nema u Spisima.

Sve je izmislila Crkva stotinama godina posle Isusa krivotvoreći i Postanje i njega. Nije se osvrtala ni na Pavla koji je u „O braku i bezbračnosti“ zauzeo mekše stavove od nje jer kod njega ima i razvoda, ima i hibridnog neformalnog braka vernih i nevernih i njihovo dete nije nečisto. Kod katolika je monogami brak postao dogmatska sveta tajna tek na saboru u Trentu od 1545-1563. godine kojom je napadnuta Luterova ideja o slobodnom braku iz ljubavi, poništavanje međucrkvenih zabrana na brak i slobodan razvod.

Dogmu je potvrdio bivši dubrovački nadbiskup Đovani Anđelo Mediči postavši papa Pije IV u buli „Benedictus Deus“ iz 1564 . godine. A ako je monogamni brak božiji, kako je onda po Etničkom atlasu DŽordža Mardoka u 1231. predindustrijskom društvu na svetu između 1960-1980 . godine više od 4/5 njih negovalo stalno i povremeno mnogoženstvo, tačno 84,56 odsto?

Solomon je u Knjizi kraljeva imao 700 žena plus 300 naložnica. Jedva da bi mogle da stanu u hram Sv.Save u Beogradu. Kako je on sa njima izlazio na kraj ne znamo. Sveti Rimski Car Frederik II Hoenštaufen je u XIII veku imao neslužbeni dvorski harem od 500 žena i možda je i zbog toga nazvan stupor mundi – da, ali je bio i osnivač „istrage“, Inkvizicije, u 1232. godini u nemačkim zemljama.

I šamanista DŽinkis-kan je imao 500 žena. Luter i Melanhton su odobrili dupli brak Filipa I, grofa od Esena, a Melanhton je pisao engleskom kralju Henriju VIII da “ svaki knez ima pravo da zavede poligamiju u svojoj zemlji“ . Zar pruskog kralja Fridriha Vilhelma II nije dvorski pop Celner dva puta ženio sa ljubavnicama iako je imao kraljicu? Zar nije skupština Nirnberga 1650. godine odlučila da „svakom muškom licu treba dopustiti da uzme po dve žene“?

Nensi Mitford je u svojoj knjizi „Kralj Sunce“ opisala kako su francuski lujevi zaveli službeno pravo kralja da ima izdržavanu ljubavnicu i da prizna dete sa njom kao svoje mada bez prava na krunu. A da li je beogradski mitropolit osudio knjeginju Ljubicu što je ubila Miloševu ljubavnicu Petriju? Nije, nije ni Miloša zbog bigamije, a i što bi, umro je, kažu, od sifilisa.

A kako je bilo pre Solomona i evropskih hrišćana opet ne znamo jer Biblija ne zna za matrijarhat i ljude pre Adama. A matrijarhat je trajao bar desetinama hiljadama godina više od nekoliko stotina godina obaveznog hrišćanskog monogamog braka kog su antički Grci i drugi mediteranski narodi pre hrišćana ustanovili radi nasledne odbrane privatne svojine.

I sada matrijarhata ima u Brazilu, na Mauricijusu i na Karibima. I bi ženama u njemu jako uzbudljivo i stvoriše one ideju proto-komunizma jer tamo gde se ne zna koje je čije dete, sva deca ravnopravno dele imovinu majke. Majka ne deli decu. Žene su stvorile ravnopravno nasledstvo sve dece, a muškarci privatno i separatno nasledstvo gde samo muškarci nasleđuju, a među njima kopiletu ništa.

Diskriminaciju vanbračnog deteta će globalno da poništi tek Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija u članu 26, iz 1948 . godine, a u Jugoslaviji, pre nje, serijom Konstantinovićevih bračnih, porodičnih i naslednih zakona od 1946-1953.godine koje su usvajali komunisti .

Biblija ne slavi monogami brak muške privatne svojine i ravnodušna je prema njemu. Zar neplodna Sara, Avramova žena i polusestra, pre nego što je Bog odjalovi, nije podvlačila sluškinju Agaru pod Avrama da bar sa njom dobije dete, i zar njihov Ismail ne bi kopile već koren novog naroda? Zar Avram nije uzeo Agaru za drugu ženu? Zar Bog nije kaznio Saru zbog izgona Agare od Avrama? Zar Avram nije prvi makro i bigamista na svetu a njegova Sara prva prostituka koju je on podmetnuo i faraonu i caru Avimelehu da im bude žena radi svog izdržavanja? Zar Jakov nije bio oženjen dvema sestrama od kojih Rahela reče Bili da legne sa njim deteta radi? Zar Lameh nije imao dve žene, Adu i Selu? Zar Lotove dve kćeri ne zatrudneše incestno sa ocem? Zar se Sv. Pavle nije u „Korinćanima-prava i dužnosti apostola“ pobunio što neki misle da on i drugi sledbenici Isusa… „nemamo prava da vodimo jednu sestru kao ženu – kao i ostali apostoli i braća Gospodnja…“?

Zar španski kralj Karlo V nije iz tajne veze sa holandskom građankom Barbarom Blumerg priznao svog sina Huana za legalnog i proizveo ga u nadvojvodu Austrijskog i koga naknadno njegov polubrat kralj Španije Filip II postavi za vrhovnog komandanta španske armade koja je kod Lepanta 1571. godine pobedila tursku ratnu flotu? A tek koliko žena je imao i danas ima Isus! Pa njegov harem broji sve monahinje sveta i sve žene koje ga noću u znoju sanjaju! Zar Isus nije najveći poligamista i kazanova u istoriji! Ludo, ti Hriste imaš milione žena, a nama samo po jedna? Šovinisto, sebičnjaku! Ovo nema veze sa bogohuljenjem.

KRAJ U SUTRAŠNJEM BROJU

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.