Stamatović potvrđuje kupovinu glasova: Lični stav Zorana Ivoševića 1Foto: S.M.S./ATAImages

Predsednik Skupštine zlatiborske opštine Čajetina i lider „Zdrave Srbije'' Milan Stamatović smatra da organizovano preseljenje birača iz opštine u opštinu radi ostvarivanja izborne pobede, što Srpska napredna stranka redovno praktikuje, nije nezakonito.

Na njemu bliskoj televiziji 5 Užice rekao je: ,,Danas neko ko se ozbiljno bavi politikom može svoje građane da povuče (…) u neku slobodnu opštinu (…) pa i na Zlatibor“.

Na televiziji ,,Nova S“ dodao je da ko svoje građane može da povuče, može i da ,,pokupuje birače da bi ih preselio gde god hoće“ (…), pa ako ,,neko ima interes da osvoji vlast u jednom delu Beograda ili na Zlatiboru može finansijski da kupi pola Srbije (…) i tako osvoji vlast“.

U ovom iskazu uputno je razdvojiti činjenice od njihove pravne kvalifikacije.

Stamatović potvrđuje kupovinu glasova: Lični stav Zorana Ivoševića 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Kad je reč o činjenicama, Stamatović potvrđuje da je na decembarskim izborima 2023. godine bilo organizovanog preseljavanja birača radi kupovine glasova u cilju osvajanja vlasti.

Pošto su, po članu 2. Ustava, građani sa biračkim pravom nosioci suvereniteta, državna, pokrajinska ili lokalna vlast se ne osvaja, jer je političko tržište izloženo mnogim virusima zagađenja, nego se stiče na izborima u skladu sa njihovom slobodno izraženom voljom, a ona ne može biti predmet kupovine ili produkt bilo kakvog korumptivnog poduhvata.

Zato onaj ko se bavi politikom ne može imati ,,svoje građane“ da bi ih ,,povukao“ iz jedne u drugu opštinu i smestio u razna izborna prebivališta uz pomoć šetajućih ličnih karata.

Otuda, niko ko se ozbiljno bavi politikom ne može imati ,,svoje građane“ da bi ih izvukao iz njihovog pravog prebivališta i zloupotrebio u političkom izbornom interesu. Kako Stamatović o tome ovoga puta nije vodio računa, narušio je vlastiti ugled.

Ali uz olakšavajuću okolnost koja se ogleda u potvrđivanju činjenice da se kupovina glasova putem šetajućih birača odista dogodila.

Njoj se pridružuje i podatak da je Stamatović po struci tehnološki tehničar, pa nije ni mogao da se bavi pravnom kvalifikacijom iznetih činjenica.

Autor je bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari