Struja najjeftinija u Srbiji, a u stvari nije 1Foto: Shutterstock / lovelyday12

Nadležni u Srbiji, pravdajući najnovije poskupljenje električne energije koje na snagu stupa 1. januara sledeće godine, vole da primete da potrošači u našoj zemlji plaćaju najjeftiniju struju.

Prema statističkim podacima Evrostata, Srbija zaista ima najnižu cenu struje, ali samo ako se ne računa iznos PDV i akcize koje su njen sastavni deo.

Nakon najnovijeg poskupljenja električne energije u iznosu 10,27 evrocenti po kilovat-satu situacija će se ipak značajno promeniti. Drugim rečima, Srbija više neće sloviti kao zemlja sa najnižom cenom struje jer će računi potrošača biti manji od onih koje plaćaju građani Srbije u čak šest evropskih država. To su Turska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija, Mađarska i Crna Gora.

Struja najjeftinija u Srbiji, a u stvari nije 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Može se čuti i to da novo poskupljenje struje u našoj zemlji nije „drastično“ jer će se računi povećati za „svega oko 300 dinara“. Oni koji tako rezonuju u obzir ne uzimaju činjenicu da su primanja našeg stanovništva među najnižim u regionu te da je za veliki broj domaćinstava ceh od dodatnih 30 evra na godišnjem nivou opterećenje za kućni budžet. Između ostalog, i zato što nije samo struja ta koja poskupljuje usled ekonomske krize zbog rata u Ukrajini.

Takođe, takav rezon „zaboravlja“ da sistem daljinskog grejanja nije dostupan svim potrošačima u Srbiji i da mnogi moraju da se greju na struju. Tako će mesečni računi onih koji TA peći pale samo noću od februara biti veći za čak oko 1.000 dinara.

Ono što takođe treba uzeti u obzir jeste i to da je u poslednja tri meseca struja u Srbiji poskupela dva puta. Prvo, 1. septembra, što je prosečne mesečne račune potrošača uvećalo za 500 dinara te je u suštini ukupno poskupljenje ne „samo trista dinara“ kako se može čuti već čak oko 800 dinara.

Takođe, treba uzeti u obzir da će kada stigne februarski račun, domaćinstvo koje potroši primera radi 700 kilovat-sati platiti 24,4 odsto više nego što je za istu količinu potrošene struje račun bio u avgustu. Odnosno, umesto 6.803 dinara račun po novom cenovniku koji je odobrila Agencija za energetiku iznosiće 8.467 dinara.

Kada se sve ove cifre uzmu u obzir i ako se zna da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno zarađuje do 50.000 dinara, potvrđuje se da su oni koji tvrde da je struja u našoj zemlji u praksi preskupa u potpunosti u pravu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.