Stvaranje "građanske" alternative je neophodno 1

Poštovana gospodo,

Tadić, Jovanović, Čanak, Živković, Olenik, Stevanović, kao i svi drugi, predsednici i članovi svih „građanskih“ opozicionih pokreta i stranaka, koliko god da ste mali, ali još uvek uspešno odolevate asimilaciji i priključenju Đilasovom nacionalističkom SZS, dakle sve vas, molim da se sastanete, sednete i razgovarate.

Ovo pismo je lično, ali ono je posledica mnogih razgovora koje sam vodio sa prijateljima, poznanicima, što uživo, što na društvenim mrežama, a koji bi se mogli sažeti u „nemam za koga da glasam, nema više proevropske građanske Srbije.“

Dugo sam čekao da se pojavi neko sa više političkog iskustva, značajniji i poznatiji od mene, ko bi pokušao da inicira okupljanje svih onih „građanskih“ opozicionih stranaka i pokreta koji tavore, zatvoreni u svojim mikrosvetovima i sujetama. Ali nije se pojavio.

Zato sam ja preuzeo ovu inicijativu, da napišem ovo pismo, u kojem ću vas zamoliti da bar pokušate da porazgovarate na temu stvaranja nekakvog saveza građanske proevropske opozicije. Više od toga ne mogu, a izbori su takoreći sutra.

Koliko god jedni drugima zamerali na greškama, koliko god da ste ljuti jedni na druge, molim vas da sve to, kao i vaše sujete, ostavite po strani i date sve od sebe da dogovorom dođete do nekog saveza, unije koja bi bila alternativa nacionalističkom SZS. Ovde se više ne radi o vama, već o vašim glasačima, o budućnosti Srbije. I nisu to nikakve floskule ni patetika. Srbija je ostala bez građanske proevropske alternative, koju ste nekada vi činili.

Vaša je obaveza da bar pokušate da nađete neki zajednički dogovor, jer niko od vas sam ne može ništa, osim da bude Đilasova marioneta. A siguran sam da do dogovora možete doći. Siguran sam, jer znam, da svako od vas ima u političko ideološkom smislu mnogo više zajedničkog nego sa Dverima ili Narodnom strankom.

Znam da je vaša politika usmerena ka pristupanju Srbije EU i da se niko od vas ne krije iza floskule o evropskim vrednostima i ne priziva potajno raspad EU. Znam da ste svi svesni problema sa kojima se suočava EU trenutno, ali da isto tako znate da ne postoji druga alternativa. Iako, lično svakome od vas zameram mnogo toga, ipak sam siguran da svako od vas iskreno poštuje ljudska prava i prava manjina svih vrsta. Znam da se svako od vas zalagao za dobre odnose u regionu i da je svako od vas svestan značaja istih, radi napretka same Srbije. Znam i da rešenje kosovskog problema ne vidite u zamrznutom konfliktu. Siguran sam i da vam na pamet ne pada da nacionalizujete privatizovana preduzeća. Pa, zar je malo, da bi seli i razgovarali?

Stvaranje „građanske“ alternative je neophodno. O tome se sporadično u medijima i govorilo u smislu organizovanja opozicije u dve kolone, ali najveći zagovornik jedne opozicione liste je uvek bio Dragan Đilas, koji je iz svog preduzetničkog pogleda na politiku video sebe kao jedinog opozicionog gazdu. Stvaranje građanske alternative je bitno jer SZS sužava politički izbor. LJudi nikada nisu i nikada neće istovremeno glasati za četnike i partizane.

I na kraju, što bi rekao Arsen Dedić „život se troši kao kreda“, ali se plašim da građani Srbije uskoro ni tu mrvu krečnjaka neće imati kojom bi ispisali novu stranicu Srbije. A nacionalisti istoriju uglavnom ispisuju krvlju.

Poštovana gospodo, svi dobro znamo da nema kajgane bez razbijenih jaja. Zato, razbijte jaja, da ne ostanete gladni. I vi i građani Srbije.

Autor je producent

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.