Veliko ratno ostrvo neće biti "Vesićeva kombinacija" 1Foto: Freeimages/cierpki

Srpski pokret Dveri, zajedno sa grupom građana „Bitka za Košutnjak“ i ostalim prijateljskim organizacijama, izričito zahteva sledeće:

Da se poništi Odluka o izradi „Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na VELIKOM RATNOM OSTRVU“, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ br.9232 od 22. 2. 2021. g.

Da se ne pristupi potpisivanju Ugovora, na osnovu prethodne Odluke, sa grupom ponuđača: Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ a.d. i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa podizvođačem „Beogeoakva“ d.o.o.

Takođe, obaveštavamo javnost da je u pripremi Žalba na donošenje ove odluke i iskoristićemo sva druga pravna i zakonska pravna sredstva da ovu odluku odbacimo i poništimoi da zaštitimo Veliko ratno ostrvo od urbanizacije!

Ovo je ishitrena odluka gradskih vlasti kojom žele da pokriju sve svoje nezakonite, nelegalne radnje u postupku usvajanja Plana detaljne regulacije za Makiško polje. Kako drugačije pokriti „SNS suludu ideju“ gradnje megalomanskog grada o 4,5 miliona m2 poslovnog, stambenog i drugog prostora na vodoizvorištu Makiš.

Smatramo da je u situaciji velike ekonomske krize izazvane i pandemijom i lošim ekonomskim rešenjima, izdvojiti 260.000 EVRA za ovu studiju čisto bacanje novca iz budžeta grada Beograda i da taj novac može i te kako dobro da se iskoristi za rešavanje drugih problema koje građani imaju, od toga da se uredi i očisti grad, operu i očiste autobusi, tramvaji i trolejbusi do pomoći medicinskim radnicima u ovim teškim epidemiološkim uslovima.

Svi poznavaoci podzemnih voda, hidrogeolozi i biolozi smatraju da na Velikom ratnom ostrvu ne treba ništa da se gradi pa ni reni bunari. To će uništiti ovu zakonom zaštićenu prirodnu oazu sa preko 200 vrsta ptica i drugih živih bića kojima odgovara močvarno stanište. Ovo ostrvo je plavno područje i visina vode dostiže i do 2,7 metara, što bi u praksi značilo da se taj prostor mora nasipati da bi bio iznad plavnog nivoa. To znači potpuno uništavanje kompletnog živog sveta u tom zaštićenom prirodnom dobru. Urbanizacija Velikog ratnog ostrva je zakonom zabranjena i svaki pokušaj da se to čini predstavnja krivično delo za koje će odgovarati svi učesnici u ovom postupku.

SNS se ponaša kao nedodirljiva tvorevina koja će večito da vlada i kao da im niko ništa ne može. Veoma brzo će shvatiti da će se njihova partija raspasti kao kula od karata i da će ostati pojedinci koji su se krili iza SNS, poput gradonačelnika Zorana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i gradskog urbaniste Marka Stojčića, koji su tvorci najprljavijih i najkoruptivnijih radnji u Beogradu. I ne samo oni, mnogi su upetljani u sve ove radnje jer da ne zaboravimo sve njihove kriminalne ideje podržavaju i odbornici SNS i odbornici ostalih stranaka koji su partneri SNS u gradu Beogradu. Svi se danas kriju iza SNS, a potpisuju sumnjive, nezakonite ili pogrešne odluke, ugovore i druga dokumenta. Svi oni imaju ime i prezime, svi oni će biti jednaki pred zakonom i to i krivično i finansijski odgovorni i lustrirani, uz novčane kazne i oduzimanje nezakonito stečene imovine koja će biti vraćena u budžet grada Beograda.

Autorka je članica Predsedništva Dveri, predsednica GrO Dveri Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari