Vijetnamci u kineskom radničkom vrtlogu 1Foto: Jovan Njegović Drndak / Danas

Dok se radnicima u Srbiji ove nedelje, gde je to moguće, preporučuje rad od kuće ili dvokratni rad zbog visokih temperatura, na gradilištu zrenjaninske gumare nema pauze.

Radi se punom parom, gradi se čitav jedan industrijski grad a sporadične priče nezadovoljnih radnika, njihovi jauci da su gladni i bez plate zaglušuje buka mašina, kineskog modela komunizma sa elementima prisilne kolektivističke radne etike i surovog kapitalizma kakav se demonstrira na našem tlu.

Ne pamti Zrenjanin, a ni Srbija takav otpor prema jednoj investiciji od njenih temelja. Razlozi su brojni, a svakim danom se ređaju novi. Dok nam pokazuju slike zaključanih pokretnih toaleta, žute, prljave vode u kotlićima za umivanje radnika na velikim vrućinama, neki od domaćih zaposlenih radnika kažu da su uslovi teški, ali da zbog veličine gradilišta i mnogo radnika ni ne znaju šta se sve dešava. Najnovije informacije da će vijetnamski radnici biti poslati kućama, da sledi odlazak i nekih domaćih radnika, nisu bez odjeka.

U samom Linglongu dva puta su ponovili da poštuju srpske zakone i da insistiraju da se prema radnicima tako odnose i podizvođači, firme koje izvode građevinske radove i angažuju radnike. Izrazili su nadu da će podizvođač rešiti probleme sa vijetnamskim radnicima.

Pitanje je kako to rešiti jer početkom meseca, zbog kašnjenja plata, protestovali su i kineski radnici na koje se primenjuju zakoni njihove zemlje. Puno je razlika među kineskim i domaćim pravilima.

Jedno od njih je da je u kineskom agencijskom radu normalno da radnici žive na zemljištu fabrike i tu borave dok se posao ne završi, dok je kod nas to nelegalno. Sve je, zapravo začeto pre četiri godine uoči dolaska Linglonga u Srbiju, kada je Skupština Srbije izglasala da, pored domaćeg Zakona o zapošljavanju stranaca, propisi za kineske radnike budu posebno regulisani, te da za njih na teritoriji naše zemlje važe zakoni Narodne Republike Kine.

Ubrzo je glasovima poslanika usvojen i Zakon o potvrđivanju sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Vlade RS i Vlade NR Kine, gde se u članu 7. navodi da za upućena lica iz Kine ne važi srpski zakon o socijalnom osiguranju. U takva lica spadaju i zaposleni u zrenjaninskom Linglongu, pa i oni koji su angažovani na gradnji ove fabrike.

Pričaćemo o zrenjaninskoj gumari još, nažalost!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.