Biografiji Predraga Palavestre nije potrebno pranje 1Foto: FreeImages / Cierpki

On od čitalaca „Danasa“ traži da mu veruju na reč jer „pouzdano zna i kategorički tvrdi“ i „ima uverenja i ubeđenja koja mu osvetljavaju životni put“. Ja, naprotiv, zainteresovane čitaoce pozivam da mi ne veruju na reč, nego da provere sami. U tom smislu im o javnom i kritičkom delovanju Predraga Palavestre preporučujem, osim „Golih fakata“ (Glas SANU 177, 2017) još nekoliko Palavestrinih knjiga i eseja.U prvom redu knjigu „Orali smo more. Književnost i javna reč“ (Edicija NIN, 2001), potom knjigu razgovora s Milošem Jevtićem „Osvetljenja Predraga Palavestre“ (Beogradska knjiga, 2004), kao i esej „Senke u potkrovlju Akademije nauka“ u drugoj knjizi „Nekropolja“, (Zavod za udžbenike i Dosije studio 2013). Povodom Đurićeve tvrdnje da je moj otac bio „vernik“ Dobrice Ćosića posebno bih skrenuo pažnju na esej „Demokratija ili nacija“ (Glas SANU 171, 2014). Biografiji Predraga Palavestre nije potrebno pranje, ali neka o tome prosude čitaoci.

Đurić ne čita pažljivo. Reč „perfidno“ je dabome ironija, što su svi čitaoci, osim Đurića, razumeli. Doduše, možda je i njegovo podučavanje o značenju te reči pokušaj ironije. No, nije moje da sudim o Đurićevom stilu. Radije bih o podacima. Predrag Palavestra je izabran za dopisnog člana SANU 1981, te nije baš jasno kakve je veze mogao imati s tim što Miloš Crnjanski, koji je umro 1977, nije primljen u Akademiju? O tome zašto mediji 2002. nisu objavili „Gola fakta“ ne treba pitati mene. Mogu samo da ponudim svoje mišljenje: „Gola fakta“ su ubedljivo razbila pogrešan kliše da je čitava SANU bila pokorni sluga Miloševićevog režima. To očigledno nije odgovaralo mnogima.

Šta u Đurićevom odgovoru traže Velimir Abramović, Sveti Sava, Moša Pijade, Edvard Kardelj i drugi, to verovatno samo on zna.

Konačno, ono što sam ja pisao pod pseudonimom (kao književno delo), ili pod pravim imenom (kao naučno delo), nije ni u kakvoj vezi s ovom raspravom, te je krajnje neprimereno da Đurić to spominje i zamenjuje teze. Ni ja se nisam bavio njegovim likom i delom. Niti želim.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.