Intervju objavljen sa zakašnjenjem 1Natasa Dragojlović Foto: Medija centar

I to je dobra vest koju ste mogli naći i na sajtu Ministarstva pravde i na sajtovima organizacija članica Nacionalnog konventa. Na naše otvoreno pismo Ministarstvo pravde nikada nije direktno odgovorilo nama, ali su objavili obaveštenje o produženim rokovima na svom sajtu, dva dana nakon što sam Vam dala ovaj intervju. Mi to knjižimo kao još jednu malu pobedu u borbi za pravo da dokumenti, na bazi kojih se vode pregovori o članstvu U EU, budu adekvatno tretirani i da dobijemo dovoljno vremena da ih proučimo i pružimo kvalitetne komentare. Čudi me da Vam je takva vest promakla. S obzirom na protok vremena, možda je trebalo da me kontaktirate pre objavljivanja i da pitate da li se nešto promenilo. Tako bismo izbegli ovu neprijatnost koju ste proizveli i meni i članicama Konventa. Oni koji znaju kako stvari stoje mogu iz mog intervjua da zaključe dve stvari: ili da sam zlonamerna ili da sam neobaveštena a nisam ni jedno, ni drugo. Samo ste objavili moj intervju sa 12 dana zakašnjenja a činjenice su se promenile.

Na sednici RG NKEU za poglavlje 23 u Narodnoj skupštini prezentovaćemo predstavnicima Ministarstva pravde i Pregovaračkog tima preko 100 strana naših preporuka, sugestija i nalaza naših članica. Pozivam Vas da prisustvujete sednici, ukoliko Vas zanima suština naših preporuka. Takođe Vas molim da u skladu sa zakonom i pravilima struke, objavite i ovo moje pismo u Vašim novinama, kao i na sajtu Vašeg lista. Razume se, uz izvinjenje što je zbog kasnog objavljivanja intervjua došlo do netačnog i neblagovremenog informisanja javnosti, ne sa moje već sa Vaše strane.

Nadam se da ćemo ubuduće intenzivnije komunicirati kada imamo u vidu obim i dinamiku poslova koje obavlja Nacionalni konvent delujući na dnevnoj bazi i prema Vladi i prema EU i prema građanima u cilju podizanja nivoa transparentnosti, vidljivosti i razumevanja značaja procesa integracije naše zemlje u Evropsku uniju. U interesu javnosti je da o svemu što se planira i pregovara sa EU bude blagovremeno i tačno informisana. Sve ostalo u intervjuu ostaje nepromenjeno. Nažalost. Za mnoge stvari koje sam pomenula nije dovoljno 12 dana da se promene.

Srdačan pozdrav!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.