Lično izvinjenje 1

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine rečima da je to bila „greška i gore od zočina“.

Zeman je rekao da bi voleo da „kao čovek zamoli srpski narod da nam oprosti“, kao i da ga je to sve vreme mučilo.

„Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa“, naveo je Zeman i dodao da kada je počelo bombardovanje, Češka je bila tek nekoliko nedelja članica NATO-a i nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.

I to je u redu. Ali nije u redu to što srpski provladini i prorežimski mediji bruje o tome već tri dana (namerno) zanemarujući činjenicu da se Zeman izvinio u svoje lično ime, a ne u ime cele Češke.

Kako bi stvari bile potpuno jasne, na češku javnu scenu odmah su istupili najpre šef diplomatije Jakub Kulhanek, a potom i premijer Andrej Babiš, koji su naglasili da se Zeman izvinio srpskom narodu u svoje lično ime, kao građanin Češke, a ne kao predsednik te zemlje. Vučićevi mediji su „zaboravili“ da podsete da je upravo Zeman kao tadašnji češki premijer dao zeleno svetlo da savezničke bombe padnu na Srbiju.

Zeman je poznat po kontroverznim istupima i izjavama, poput onog da će pokrenuti povlačenje češkog priznanja Kosova, tako da su na to navikli i građani Češke i političari u toj zemlji, ali i predstavnici Evropske unije. Međutim, građani Srbije treba da znaju da je češka vlada nadležna i odgovorna za spoljnu politiku, a ne predsednik države, odnosno Miloš Zeman.

Još jedna stvar bode oči oko Zemanovog izvinjenja, a to je da je upućeno pred osobom koja je u vreme bombardovanja Srbije bila ratni huškač i deo katastrofalne vlasti Slobodana Miloševića koja je i dovela da bombe budu bačene na našu zemlju. Naravno, radi se o aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Zbog svega što je radio u svojoj političkoj karijeri tokom ratnih godina, i Vučić bi trebalo da se izvini srpskom narodu jer ga je NATO bombardovao, ali i brojnim žrtvama u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Izvinjenje Zemana srpskom narodu verovatno će uticati na poboljšanje odnosa Češke i Srbije. Međutim, to sigurno nije istorijski događaj kao što su to predstavili režimski mediji i pojedini „politički eksperti“, kao i nevladine organizacije koje podržavaju Vučića, jer izvinjenje češkog predsednika neće uticati na promenu mišljenja onih sila koje su bombardovale Srbiju, niti će biti njihovog izvinjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari