U svom poslednjem broju od 18. januara 2019. Politikin zabavnik pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“ piše da je Dimitrije Ljotić, koji se „brinuo o redu u Srbiji“, imao „jedinice visokog morala“, „osuđivao pogrome Jevreja“, „dobar deo srpskih masona je spasao iz logora“, sve u svemu – radio je na dobrobit Srbije i njenih građana sve dok zla nemačka obaveštajna služba nije ubacila nekoliko agenata u Ljotićev pokret ZBOR i potom ga, „delom“, vezala za sebe.

Da je neki desničarski portal objavio ovako nešto, verovatno ne bi privuklo pažnju šire javnosti. Međutim, kada časopis namenjen deci uz koji su mnoge generacije odrastale objavi ovakav tekst, reakcije su sasvim očekivane i opravdane. Zašto se uredništvo nekada ugledne kuće odlučilo na ovakav potez? Niko nema predstavu, jer se ne oglašavaju. Šta se desilo sa čuvenim rubrikama – Verovali ili ne ili Život piše drame? Gde su stripovi koje smo rado čekali svakog petka? Zamenili su ih ovakvi tekstovi koji ne samo da vrše istorijski revizionizam i falsifikuju istoriju, već veličaju fašističke, nacističke i kvislinške organizacije Drugog svetskog rata.

Da smo uređena država u kojoj postoje nezavisne institucije, neko bi za ovaj (ne)promišljen potez morao da odgovara. Međutim, to se neće desiti. Ne zato što smo neuređena država, već upravo zato što je po sopstvenom nahođenju uređuje vladajuća struktura. Brojni pripadnici aktuelne vlasti u ne tako davnoj prošlosti otvoreno su veličali pripadnike četničkog pokreta, mnogi su i bili njegovi članovi. U vreme kada se relativizuju zločini kvislinških pokreta a njihove vođe rehabilituju, stvorena je takva klima da svako po sopstvenom nahođenju može da piše istoriju. Koga briga za činjenice. Pitanje je samo šta dalje možemo da očekujemo. Možda će partizani uskoro postati saučesnici nacista?

Ukoliko aktuelna vlast ne osudi pisanje Politikinog zabavnika, gubi svako moralno pravo da osuđuje veličanje kvislinških pokreta iz okruženja. Time će se loši odnosi i dalje produbljivati, „četnici“ i „ustaše“ nikada neće izumreti a mi kao društvo bez stavljanja tačke na mračnu prošlost, nikada nećemo zakoračiti u bolju budućnost.

Povezani tekstovi