Draganić: Olja Bećković ne želi ukidanje "Hit tvita" 1Foto: Stefana Savić (arhivska fotografija)

Goran Draganić, pravni zastupnik autorke i voditeljke emisije „Utisak nedelje“ Olje Bećković, naglasio je na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu da njegova klijentkinja u tužbenom zahtevu protiv autora emisije „Hit tvit“ i glavnog urednika televizije Pink nije tražila ni naknadu materijalne ili nematerijalne štete, niti ukidanje te emisije.

– Iako po zakonu ima na to pravo, ona ima samo dva zahteva. Prvi da sud ustanovi da li je emisijom „Hit tvit“ povređeno autorsko pravo emisije Utisak nedelje. I ukoliko sud ustanovi da jeste, da se presuda objavi u emisiji „Hit tvit“ – kazao je Draganić.

Njegova opaska je usledila nakon tvrdnje pravnog zastupnika tužene strane Jovana Rajkovića da u tužbenom zahtevu nije poznato na koji način je povređeno autorsko pravo. On je naglasio da bi, i pored toga što jedan od zahteva nije ukidanje emisije, posledica odluke da postoji povreda autorskog prava mogla da bude prestanak emitovanja.

– Ukoliko se ustanovi da je povređeno autorsko pravo, moji klijenti ne bi želeli da nastave da povređuju to pravo. Međutim, onda bi morali da znaju na šta se tačno odnosi povreda autorskog prava – kazao je Rajković.

On je predložio saslušanje veštaka Nedeljka Despotovića koji je, kako je naglasio, stručnjak za filmsku režiju i produkciju, kao i autora emisije kako bi se izjasnili o idejnoj koncepciji „Hit Tvita“. Draganić je predložio saslušanje veštaka Zlatka Ćobovića, i sudu predao snimke prve dve epizode emisije Utisak nedelje iz 1991. godine.

Na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu kojim je počeo parnični postupak nije bila prisutna ni Olja Bećković koja je tužbu podnela, ni Željko Mitrović, glavni urednik televizije Pink, Goran Gmitrić, urednik informativnog programa, ni Verica Bradić voditeljka „Hit tvita“. Svi oni će morati da se pojave u sudu 23 marta, za kada je planirano saslušanje stranaka.

Očekujem presudu koja neće obeshrabriti samo tužene plagijatore, nego i svakog drugog ko je poverovao da u ovoj zemlji nema ničeg prirodnijeg i nekažnjivijeg od krađe – kaže za Danas Olja Bećković, autorka Utiska nedelje, povodom tužbe koju je podnela protiv koautora emisije Hit tvit.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Draganić: Olja Bećković ne želi ukidanje „Hit tvita“”

 1. Sve što rade na Pinku, to je neko drugi već uradio. Ništa oni novo niti pozitivno ne mogu da donesu. Resavci su to, ali to Olji naravno ne može da smeta jer je ona kreativac oduvek bila i umela je da govori istinu o stanju u društvu, zato je bila i biće najgledanija.

  • Sve što rade SVI, je negde već viđeno. U „talk show“ emisijama (a i dobrom broju ostalih „autorskih“) kasnimo za svetom, pogotovu za SAD najmanje 30-40 godina. Sve je negde već viđeno, pa niko ne traži autorska prava.

  • Ma da, i vece sa Ivanovice je originalno, kao i jos mnogo drugih emisija, koje su poskidali sa drugih (naravno stranih) tv stanica.

   Mora da i je jedino ona imala originalnu ideju.

   Ali bice da je jedino ona prva iskopirala.

   Pa gde je bila do sada?

   Jel joj rejting pao? Pa da ga nadomesti tuzbom?

  • Poštovana, predlažem Vam da više ne pripremite nikakvo jelo po bilo kom receptu,jer je to već neko izmislio i potvrdio. Takav je i Vaš komentar.

 2. Utisak nedelje je zasticen daleke 1991, kada nije ni postojao internet i twiter, pa kako su onda povredjena autorska prava emisijom koja se zasniva na drugoj tehnoloskoj platformi? Izumitelj kocija tuzi sudu izumitelja automobila, jer se oba vozila krecu na tockovima! To samo ostrasceni Drugosrbijanci mogu sebi da dozvole, njih nista nije sramota.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.