Ima li na Južnom polu uglja i nafte? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Nova ekspedicija na Južni pol koju organizuju SAD treba da oda poslednje tajne Južnog pola, piše list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

Za razliku od većine dosadašnjih ekspedcija, ova za cilj ima i osvajanje zaleđenih predela.

Admiral Berd je čak pred članovima Senata rekao da da je siguran da Antarktik skriva velike količine uglja i nafte.

Prema njegovim rečima, tamo se nalaze nalazišta uglja dovoljno velika da snabdevaju cele Sjedinjene Američke Države, najmanje jedan vek.Ima li na Južnom polu uglja i nafte? 2

Kako Berd tvrdi, pretpostavku da tamo ima uglja potkrepljuje i činjenica da je tamo pre mnogo hiljada vekova bila suptropska klima, prenosi Pravda.

Pravda takođe prenosi vest da su Japanske vlasti uputile ultimatum komandama engleske i američke mornarice, u kome zahtevaju da luka Svatao i sve okolne budu najdalje do četvrtka evakuisane od strane svih ratnih brodova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Vreme piše o potpisivanju francusko-turskog ugovora kojim sandžak Aleksandreta, izuzev varoši Antiohije, postaje sasatavni deo Turske.

Ugovorom je predviđeno i da Francuska nastavi da brani nezavisnost Sirije, i da neće ustupiti ni jednoj drugoj sili mandatska prava koja ima nad ovom zemljom.

Vreme takođe piše i o predaji Karađorđevih topova pred Vojnim muzejem  u Gornjem gradu Kalemegdanske tvrđave.

Ove topove je Hitler odredio da budu vraćeni Beogradu povodom posete kneza-namesnika Pavla Karađorđevića Nemačkoj, prenosi Vreme.Ima li na Južnom polu uglja i nafte? 3

Na zabavnim stranama našla se vest o 36 neobjavljenih Napoleonovih pisama prodatih na jednoj licitaciji u Parizu.

Sva ova pisma u kojima Napoleon do detalja govori o svojim ljubavnim osećanjima, pronađena su u vili Paoline Borgeze.

Osim ove licitacije u Parizu, najavljena je još jedna u Ženevi na kojoj će biti ponuđena Napoleonova vojna prepiska, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ima li na Južnom polu uglja i nafte?”

  1. Ta ptica na našem jeziku rečeno je više puta bila tamo ali poslednji put je imala teške gubitke i više nije letela plovila na tu stranu.Zašto ,nije ozvaničeno ali špekuliše se da ga je tamo napao neko opak i silan.Mada je on napomenuo da taj deo zemlje nije kako se zvanično priča .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.