Recepti domaće kuhinje po izboru čitalaca 1Foto: Vesna Laćarak

Salata od sušenih paprika, ređani kačamak, zeljanik, podvarak sa suvim šljivama, kolač sa pokupcem, pita sa suvim šljivama, deda Žikine vanilice sa mašću – ako barem jedan od ovih recepta sačuvamo od zaborava, a u isto vreme dobije epitet „autentičan“, trud se isplatio.

Naime, reč je o potrazi za autentičnim srpskim receptom u kojoj su učestvovali čitaoci Danasa. Odziv nije bio prevelik, ali je zato stiglo nekoliko neprevaziđenih recepata, pa smo utiska da je čitavu akciju vredelo raditi.

U znak zahvalnosti za poslate recepte učesnici su na poklon dobili paket – kecelju sa logoom rubrike Okusi svet, kao malo podsećanje na kulinarske avanture, ali i iznenađenje.

Recepti domaće kuhinje po izboru čitalaca 2
Foto: V. Laćarak

U nastavku spisak recepata:

Pita sa grožđem sorte prokupac

Ova pita se pravi isključivo od domaćih kora i stare sorte grožđa prokupac,  i to kada je dobro sazrelo a još je lepša kada grožđe odstoji neko vreme. U našoj kući u Župi je baka obavezno pravila za Badnje veče, jer se grožđe čuvalo na tavanu i jelo u toku zime.

Evo recepta za  Majinu pitu od grožđa:

Za domaće kore je potrebno 700 gr brašna, malo soli, 3 kašike ulja i 3.5-4 dcl vode. Zamesiti testo, podeliti na 4-5 jufki, premesiti ih, malo rastanjiti oklagijom, nauljiti i ostaviti da odstoje oko sat vremena. Staviti čaršav na sto, lagano razvući koru, pouljiti sa 2 kašike ulja, posuti šećerom po ukusu (zavisi da li je grožđe sveže ili polusuvo) 4-5 kašika , svako zrno grožđa pre spuštanja na koru stisnuti da pukne i ređati po celoj kori. U nauljen pleh ređati kore, premazati uljem i peći na 200 stepeni oko 40 min da lepo porumeni. Pita je mnogo lepša ako se peče u šporetu na drva.

Šalje: Milana Joksimović 

Deda Žikine starinske vanilice sa mašću

  • 250gr masti
  • 560gr brašna
  • 4 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • sok od 1/2 limuna.

Penasto umutiti mast sa šećerom. (varjačom). Dodati jaja, sok od limuna i u to sve umešati brašno.Zamesiti testo. Rasranjiti na željenu debljinu(kako ko voli) i vaditi modlom oblika po želji.

Peći na umerenoj tempetaturi vodeći računa da testo ne izgori.

Filovati džemom od kajsija (to je naj lepši džem za vanilice još ako je domaći). Spojene kolutiće valjati u prah šećer i ređati u kutiju(kartonsku).

Što duže stoje to su mekše i lepše.

Šalje: Biljana Šamšalović

Kačamak

Sastojci:

  • 1 litar vode, 1 kašičica soli, 1/2 kg domaćeg projinog brašna, 3 kašike masti ( dobro napunjene), 1 kašika aleve paprika, 250 grama prevrelog sira

U litar ključale i posoljene vode dodati postepeno oko pola kilograma čistog projinog brašna i kuvati uz neprekidno mešanje oko 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti veći tanjir za serviranje. Na drugoj plotni jako zagrejati domaću svinjsku mast ( ulje) i dodati alevu papriku. Važno je da ove smesa ne pregori.

Tvrd i prevreo sir usitniti.

Ređanje kačamaka

Prvi red – Skuvani kačamak

Drugi red – Zaliti jako ugrejanom mašću sa alevom paprikom

Treći red – Obilno posuti izmrvljenim sirom

Ceo postupak ponavljati dok se ne utroše sastojci. Ovaj recept potiče sa juga Srbije i star je vise od 80 godina.

Salata od sušenih crvenih paprika

Uzeti 10 komada osušenih crvenih paprika i dve osušene ljute papričice.

Ispeći ih na plotni.

Kada se ohlade, očistiti ih od semenki i drški.

Zatim ih sve zajedno iseći na sitne delove .

Staviti u posudu 3 čena belog luka sa malo soli izgnječiti.

Preko dodati iseckane paprike.

U posudi jako zagrejati  5 kašika ulja i time preliti paprike.

Recept je iz starog Prizrena.

Šalje: Grozda Ristić

Zeljanik

Ovo je recept iz kraja moje mame (Čarapani). Ona se sećala da su ga pravili kad je bila mala, posle je nekako otišao u zapećak. Zove se zeljanik, ali može da se pravi sa svim zelenišem (koprive, sremuš, zelje, blitva, perca od mladog luka). Meni je najlepši sa mladom koprivom. A recept je jednostavan i veoma zdrav i ide ovako: uprže se dve glavice luka, kad ima mladog, još je bolje mladi. U to dodati 3-4 šake mladih kopriva(u zavisnosti od tepsije). Samo malo upržiti da svene lišće, pa dodati veću veliju nekog starog sira. Izručiti u mašću podmazanu tepsiju. Posebno zamutiti projino brašno( po mogućstvu sa vodenice,sladje je) sa kiselom vodom. Dodati soli po ukusu i jednu kašiku masti. Preručiti u tepsiju i peći dok ne dobije lepu rumenu boju. Prijatno!

 Šalje: Jasminka Nešić

Pita sa suvim šljivama

Sastojci:

  • tanke kore za pitu i baklavu, 500 gr
  • suve šljive, 500 gr
  • orasi, 200 gr
  • šećer, 600 gr
  • voda, 400 gr
  • 1 limun, organski ili dobro oprane kore
  • puter ili ulje za mazanje, 100 gr

Suve šljive iseckati, kao i orahe.

Svaka rolna se pravi od tri kore, tako da najpre ukupan broj kora za pitu (obično 12 do 15) treba podeliti sa tri.

Premazati jednu koru rastopljenim puterom ili uljem, na nju staviti drugu koru, takodje je premazati, preko nje staviti treću. Na 3 cm od duže ivice po dužini staviti deo (četvrtinu ili petinu) seckanih šljiva i deo oraha. Urolati. Staviti u pleh od rerne. Postupak ponoviti sa ostalim korama.

Iseći na komade po želji. Peći na 180 C oko pola sata.

Za to vreme skuvati preliv od šećera i vode, pustiti da lagano ključa 10 min.

Skloniti sa ringle i dodati limun isečen na kolutove. Pečenu pitu preliti vrućim sirupom.

Pita je najbolja sutradan ili čak posle dva dana kad dobro upije sirup. Ako možete da sačekate.

Kolač sa malinama

Sastojci:

Prhko testo

  • brašno, 240 gr
  • maslac, 170 gr
  • mleveni orasi, 80 gr
  • šećer, 80 gr
  • dva žumanca
  • korica od jednog limuna

Nadev

  • 600 gr malina

Preliv

  • slatka pavlaka, 100gr
  • šećer, 130gr
  • tri jaja i dva belanca
  • vanilin šećer
  • brašno, 2 kašike

Dobro umesite testo od svih sastojaka i stavite u frizider na pola sata. Razvući testo na predhodno podmazan pleh, peći na 170 C oko 15 minuta, odnosno dok malo ne porumeni. Na zapečeno testo poredjati maline (mogu i zamrznute). Staviti preliv i peći na 180 C oko 45 minuta.

Preliv: umutiti pavlaku, šećer i žumanca, dodati dve kašike brašna. Posebno umutiti pet belanaca u čvrst sneg. Sneg pazljivo umešati u smesu od pavlake i žumanaca. Preliti preko malina i peći.

Žute štanglice

Sastojci:

Testo

  • Puter 150 gr, brašno 80 gr, mleveni orasi 200 gr, šećer 160 gr, pet belanaca

Žuti fil

  • pet žumanaca, šećer u prahu 100 gr

Fil od oraha

  • šećera u prahu 100 gr, putera 100 gr, mlevenih oraha 100 gr, mleka, 50 gr

Umutiti puter sa šećerom, dodati brašno. Posebno umutiti čvrst sneg od belanaca. Naizmenično dodavati belanca i orahe u umućen puter. Peći na 180 C oko pola sata.

Umutiti žumanca sa šećerom. Pečenu koru premazati žutim filom i vratiti u rernu na još 20 minuta. Isključiti rernu i ostaviti kolač u rerni da se ohladi i stegne.

Popariti orahe vrućim mlekom. Ohladiti. Umutiti puter i šećer. Dodati hladne orahe sa mlekom.

Fil od oraha staviti preko ohlađene kore sa žutim filom. Sve posuti mlevenim orasima. Ostaviti na hladnom do sutradan.

Šalje: Slavica Lazarević

Ružice

Potrebno je:

  • 1/3 svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 250ml +500ml mleka, 3 jaja, oko 400g brašna. 3 kesice vanilin šećera, 300g šećera, 1 ravna kašičica soli, 1 puna kašika masti

Priprema:

250ml mleka zagrejati sa kašičicom šećera. U to razmutiti kvasac. U posudu sipati brašno, jaja i spremno mleko sa kvascem, dodati ravnu kašičicu soli i zamesiti testo koje se ne lepi za prste. Ukoliko je potrebno, dodati još malo brašna. Oklagijom razviti tanku pravougaonu koru. Zatim je iseći po dužini na trake široke dva prsta.

Mast zagrejati i u nju dodati 200g šećera i dve kesice vanilin šećera. Sve izmešati da se stvori gusta masa i premazati isečene trake testa.

Trake urolati i poređati u podmazanu tepsiju. Ostaviti oko pola sata da testo naraste. Ispeći ružice na 200° da lepo porumene.

500 ml mleka prokuvati sa 100g šećera, samo da provri. Skloniti sa ringle, dodati 1 vanilin šećer i preliti preko ispečenih ružica

Šalje: Višnja D.

Marinirana rečna riba 

Potrebno:

  • 1 kg očišćene ribe bez glave i repnih peraja, poželjno je nabaviti jednu od sledećih vrsta riba: bodorka, gibort, bucov, mrena, skobalj
  • so 100 gr, sirće (alkoholno ili isceđen limun) 1 decilitar, dodatak jelima (Vegeta ili Začin C), suncokretovo ili maslinovo ulje, lovorov list

Priprema:

Očišćenu ribu dobro oprati i ostaviti da se dobro ocedi. U dublju posudu naliti 1,5 lvode, dodati 100 gr soli i prokuvati da se so otopi. Ostaviti da se ohladi, pa dodati 1 decilitar sirćeta ili isceđenog limunovog soka. Oceđenu ribu spustiti u pripremljenu tečnost da odstoji maksimalno 120 minuta, nakon čega oprati i ponovo ocediti ribu. U ekspres lonac na dno postaviti podmetač na koji ćete poređati jedan red ribe, tako da riba ne dodiruje zid lonca, dodati lovorov list po želji i jednu kašiku Vegete (začina) poređati drugi red ribe unakrst ili suprotno položaju prvog reda. Dodati lovorov list po želji i jednu kašiku začina i tako ređati dok se ne utroši očišćena riba, dodati sunockretovo ili maslinovo ulje da prekrije površinu ribe 2 do 3 cm.

Potrebno je napraviti pauzu kod sipanja ulja (sačekati da ulje svuda prodre jer je bitno da riba tokom pripremanja ima iznad sebe ulja). Ekspres lonac dobro zatvoriti i kuvati ribu na najmanjoj temperaturi 200 do 220 minuta uz povremeno ispuštanje vazduha na ventilu poklopca kako ne bi došlo do raspadanja ribe usled velikog pritiska u loncu.

Nakon isteka preporučenog vremena za pripremu ribe, skloniti lonac na hladno mesto i ispustiti sav pritisak iz lonca, skinuti poklopac kako bi se riba štopre ohladila. Mariniranu ribu izvaditi iz lonca u posudu koja ima poklopac, dodajteulje iz lonca i čuvati zatvorenu na hladnom mestu ili u frižideru.

NAPOMENA: U toku kuvanja riba ne sme da ključa, već samo da povremeno krčka. Riba je marinirana kad se viljuškom može pasirati. Priprema nije tako jednostavna, potrebno je vreme i umeće i retko kome uspe od prve.

Šalje: Jelena Bujdić

Podvarak sa suvim šljivama

  • 1 kg kupusa ribanca, 200 g suvih šljiva, 3 glavice crnog luka, šoljica pirinča, aleva paprika, ulje, lorber, so, biber u zrnu malo začina C

Na ulju ispržite usitnjen luk s pirinčem i lorberom. Kada pirinač upije masnoću, dodajte kupus, začinite alevom paprikom, solju i biberom. Nalijte malo vode i dinstajte dok kupus ne omekša. Dodajte suve šljive, još malo prodinstajte, pa preručite u pleh i pecite pola sata u rerni na 200 stepeni.

Pihtije od boba

  • 500 gr suvog boba u ljusci, 1 glavica belog luka, 50 ml ulja, kašičica aleve paprika, so

Priprema: Bob potopiti u hladnoj vodi i ostaviti da prenoći. Sutradan nabubrela zrna oljuštiti, razdvojiti kotiledone i dobro očistiti. Staviti u lonac, preliti vodom da ogrezne, posoliti, pa kuvati oko sat vremena, da omekša.

Skuvani bob dobro ispasirati, dodati izgnječen beli luk, malo ulja, po potrebi dosoliti, pa još kratko prokuvati. Ovu masu još vruću razliti u pokvašene tanjire ili plitke posude i ostaviti na hladnom da se stegne. Pred služenje pihtije iseći na kocke, pa preliti zagrejanim uljem sa alevom paprikom.

Mokra torta

Potrebno je za jednu koricu:

  • 2 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 13 kašika mleka
  • 12 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika kakaoa

Sve ove sastojke pomešati i ispeći koricu u tepsiji prečnika 25-30cm. Tepsiju prvo nauljiti i posuti brašnom.

Tako umutiti i ispeći dve korice. Kada se korice ohlade preseći ih na pola po dužini i tako dobijete četiri korice.

Za fil je potrebno:

  • 1 litar mleka
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 200 gr čokolade
  • 250 gr margarina
  • 12 kašika šećera
  • po želji ruma, vanile, cimeta…

U šerpicu stavite mleko, čokoladu, šećer i margarin da se otopi i provri. Kada provri, šerpicu sklonite sa ringle, dodajte mlevene orahe i po želji neki od začina: rum, vanilu, cimet… Možete začine i da izbegnete ako želite samo ukus čokolade.

U šerpu stavite prvo običnu kesu ili šerpu obložite alu-folijom. Zatim prvo kutlačom sipajte malo fila na dno, pa stavite jednu presčenu koru, nalite ponovo filom, pa stavite sledeću koru. Tako redom ređajte. Zadnju koru takođe prelijte filom. Šerpu poklopite i stavite je u frižider da prenoći. Sutradan je okrenite na poslužavnik i ukrasite po želji. Sto duže stoji- to je torta bolja.

Ovo je baš velika i izdašna torta, moja baka je pravila za rođendane, a ja nastavila.

Šalje: Radica Čolić

Posni đuveč

Sastojci:

  • 1 kg krompira, 200 gr pirinča, 4 glavice crnog luka, 4 šargarepe, 15 suvih šljiva bez koštice, 100 ml ulja, voda, so,biber i začini po ukusu

Priprema: Krompir oguliti i iseci na kolutove debljine oko 4 mm, luk iseći na kockice, šargarepu na kolutove debljine metalnog novca…pirinač i suve šljive oprati.

Ređati u đuvečaru obloženu pek papirom, na dno kolutove krompira, pa luk, šargarepu, pirinač, suve šljive…ponovo krompir i tako redom do utroška materijala…na vrhu da budu samo kolutovi krompira…sve preliti uljem i vodom u koje je dodata so,biber i začini, da ogrezne…peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni prvih 15 minuta a zatim jos 45 min na 200 stepeni.

Šalje: Biljana Brkić

Škembići

Potrebno je: 1kg junećih škembića, 3 glavice crnog luka, 2 kašike masti, šolja soka od paradajza, 2-3 čena belog luka, biber, lovor, aleva paprika, 2 kašike brašna,

Na masnoći upržiti luk, dodati brašno, alevu papriku i lagano nalivati mlakom vodom, oko pola litre. Dodati obarene i na krupno nasečene škembiće.

Dodati sok od paradajza, so i začine. Možete dodati i ljutu paprika za gurmanluk. Kuvati do odredjene gustine, kao gulaš, dodati peršun i beli luk.

Pita sa bundevom

Potrebno je: oko kilogram bundeve bilo koje, 2 jaja, 2 čaše kiselog mleka, 250 gr. šećera, 2 dl ulja, 300gr brašna,1 prašak za pecivo i još oko 200gr šećera za dinstanje tikve.

Komade tikve izdinstati sa šećerom  uz malo ulja i malo vode,ohladiti i izmiksati.

Od ostalih sastojaka umutiti testo. Polovinu sipati u pleh i zapeći petnaestak minuta, namazati krem bundevu, ko voli sa cimetom dodati, sipati ostatak testa i peći još 20 min. Ohladjen kolač iseći i posuti prah šećerom.

 Šalje: Divna Petrović

Cvetna dolina

Za kore je potrebno: 5 belanaca, 160 gr šećera, 1 kašika sirčeta, umutiti i sušiti 30 min na 120 stepeni.Tako ispeći tri kore.

I fil: istopiti 300 gr čokolade sa 120 gr maslaca i premazati sve tri kore.

II fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera, 3 kašike mleka kuvati na pari. Kada se ohladi, dodati 350 gr maslaca.

Redosled filovanja: kora+II fil+ šlag+maline. Na treču koru staviti II fil i šlag.

Potrebno je 1kg malina i 800 gr šlaga, koji se muti sa kiselom vodom.

Šalje: Svetlana Popović

Veliko hvala svima!

Vaš,  @okusi.Svet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari