“Čajević nam pretio da će nas sve pobiti” 1Foto: Pixabay/Qimono

Suđenje Milošu Čajeviću zbog mučenja i silovanja bošnjačkih civila, održano je danas ispitivanjem četiri svedoka – Mirela Brodlić, Muhamed Čaluković, Nikica Mitrović i Dubravko Češić.

Nakon nekoliko odlaganja glavnih pretresa, Čajević je danas konačno doveden u Specijalni sud iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde se nalazi na izdržavanju kazne od šest godina zbog drugog zločina, ubistva 66-godišnje Bošnjakinje 1993. godine.

Za zločine koji mu sada Tužilaštvo za ratne zločine stavlja na teret, Čajević se, kao bivši pripadnik interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko, optužuje da je od 10. maja do 12. maja 1992. godine u logoru „Luka“, zajedno s drugim uniformisanim licima, mučio braću S. A. i M. A. tako što ih je, između ostalog, terao da jedan nad drugim vrše oralni seks.

Čajević se tereti i da je u periodu maj-jun 1992. godine, Bošnjakinju N. A. odveo u kuću u kojoj su boravili pripadnici tog interventnog voda.

Ona je svakodnevno silovana. U optužnici stoji, da ju je silovao i Čajević. On se tereti i da je 27. maja 1992. u Brčkom, mučio bošnjačke civile.

Svedokinja Mirela Brodlić, imala je 17 godina kada je optuženi Čajević doveo njenog tadašnjeg momka iz logora “Luka” u stan u kojem je bila sa članovima porodice. Ispričala je kako im je Čajević pretio da će ih sve pobiti ako sutra kada dođe ne budu svi u stanu, a bilo ih je 11.

Na pitanje punomoćnika oštećenih Marine Kljaić da svedokinja pojasni deo iz svoje ranije date izjave kako se bojala da je optuženi ne odvoji od majke, jer su tada odvodili devojke, Mirela Brodlić se rasplakala i ispričala kako su devojke muslimanke odvođene i silovane. Naglasila je da se ona toga plašila. U zapisniku je konstantnovano da je svedokinja plakala dok je svedočila.

Svedok Muhamed Čaluković, inače očuh Mirele Brodlić, takođe je rekao da ih je Čajević zastrašivao u stanu, kao i da je dolazio pijan, pretio im i psovao ih.

Svedok Nikica Mitrović, nekadašnji pripadnik Inerventnog voda, posvedočio je da je optuženi Čajević imao privilegovan položaj, jer, kako je naglasio, nikome nije polagao račune.

Mitrović je naveo da se seća da je u kući gde je bio Interventni vod video mladu, plavu, visoku žensku osobu koja je spremala po kući, kao i da mu se posle rata, kada su se sreli, žalila da ju je Čajević maltretirao.

Mitrović je rekao da je optuženi dovodio i pse u tu kuću.

Svedok Dubravko Češić, takođe bivši pripadnik Interventnog voda, potvrdio je da je u kući gde je bio smešten taj vod, video plavu, mladu ženu, navodeći da nije znao ko je ona, i da je tamo bio samo jednom, jer, kako je dodao, u toj kući nije spavao. I on je u kući video dva velika psa.

Naredno suđenje zakazano je za 6. novembar ove godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.