Foto: Ministarstvo pravde

Iz Ministarstva pravde nam je kratko rečeno da su u toku razgovori sa Mehanizmom u okviru kojih će se definisati sva pitanja, iako smo ih pitali dokle se stiglo sa osnivanjem info-centra, gde će se nalaziti i kada će biti potpisan memorandum, što je prvi korak ka osnivanju centra.

O osnivanju arhivskog centra o radu Haškog tribunala zvanično se u srpskoj javnosti čulo još 2017. Tako je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović nekoliko puta do sada najavila otvaranje ovakvog informativnog centra. Listu Danas je nedavno rečeno u Hagu da su Vlada Srbije i Vlada Hrvatske izrazile interes da arhivski centri o radu Tribunala budu otvoreni u srpskoj, odnosno hrvatskoj prestonici.

Savet bezbednosti UN zatražio je od Tribunala i od Mehanizma u Rezoluciji 1966 (2010. godine) da sarađuju sa zemljama bivše Jugoslavije kako bi se uspostavili informativni centri tako što će se omogućiti pristup kopijama javnih sudskih spisa arhiva Tribunala i Mehanizma. Prvi takav informativni centar otvoren je u Sarajevu 2018. godine. „Informativni centar u Sarajevu pruža onlajn pristup javnim sudskim spisima i arhivama Haškog tribunala i Mehanizma – dakle samo u digitalnom formatu.

Ovi javni digitalni arhivi sadrže javne transkripte, odluke, naređenja, dokazne predmete, presude, audio-vizuelne materijale… iz svih završenih predmeta Haškog tribunala i Mehanizma. Te digitalne baze podataka nalaze se na veb stranicama Haškog tribunala i Mehanizma i njima svako može pristupiti i pretraživati ih, uključujući i širu javnost u Srbiji, rečeno je nedavno Danasu iz Mehanizma.

Povezani tekstovi