Banke nude otpis dela duga 1Foto: BETAPHOTO/ HINA VELIMIR ILIC

Banke su ponudile klijentima koji su uzimali stambene kredite u švajcarskim francima, otpis 30 odsto duga čija vrednost ne prelazi šest miliona dinara.

Druga strana u pregovorima, koji su zvanično počeli u ponedeljak a nastavljaju se i danas, tražila je da tim otpisom budu obuhvaćeni svi krediti koji su u trenutku odobravanja bili 10 miliona dinara ili manji.

Banke su pripremile predlog zakona, u kom se ne navodi da je valutna klauzula bila zakonita, što je i bio uslov Udruženja građana CHF Srbija, ali u ovom udruženju za sada još ne žele da pričaju o detaljima jer su pregovori u toku.

Prema podacima iz januara prošle godine u Srbiji su tada otplaćivana 17.684 stambena kredita u švajcarskoj valuti, a dug je bio 650 miliona evra. Većina kredita u ovoj valuti nije prelazila pet miliona dinara (nešto više od 60 odsto), dok je tek petina, prema podacima Udruženja banaka Srbije, bila veća od 42.000 evra. Tek 1.280 stambenih kredita vredelo je više od 84.000 evra.

Ovo je prvi predlog bankara nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić najavio pomoć zaduženim u „švajcarcima“. On je rekao da očekuje da banke pomognu većinskim delom, a da deo troškova pokrije država. Tome je prethodila i odluka Vrhovnog kasacionog suda koji je izneo stav da su ugovori nezakoniti ukoliko banke ne dostave pisani dokaz o tome da su se zaduživale u švajcarskom franku.

Ekonomisti okupljeni na predstavljanju novog broja MAT-a istakli su juče da će banke morati da ponesu najveći teret olakšane otplate tih pozajmica. Ekonomista Miladin Kovačević je rekao da rešavanje tog problema nije samo ekonomsko već i moralno pitanje jer treba da se donese odluka kako da se pomogne jednom broju građana.

On je podsetio da su i države u regionu, na primer Hrvatska i Mađarska, pomogle građanima koji su bili zaduženi u francima i da su najveći deo troškova snosile banke.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković je istakao kako se zaduživanje u francima pokazalo kao „svojevrsni rulet“ i da je sada pitanje na koji način da se pomogne ljudima koji nisu poslušali savete bivšeg guvernera Radovana Jelašića. Urednik MAT-a Ivan Nikolić naglasio je da će verovatno sve strane koje učestvuju u traženju najboljeg rešenja za probleme otplate kredita u švajcarskoj valuti morati sa podnesu određeni trošak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari