Mihajlović: Železnica kao bicikl 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo građevinarstva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija svoju železnicu postavila na zdrave osnove.

Srbija se u poslednjih nekoliko godina strateški opredelila ne samo da razvija svoju železnicu nego i da uskladi sve svoje propise sa propisima Evropske unije (EU), izjavila je Mihajlović otvarajući konferenciju o međunarodnoj železničkoj regulativi „EUMedRail“ u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, srpska železnica je danas kao bicikl, jedan točak su reforme, a drugi investicije i usklađivanje zakona sa EU.

Naš stateški cilj je ulazak u EU, ne samo u smislu zakonodavnih aktivnosti, već i u implementaciji tih zakona, što nas dalje vodi ka železnici koja će biti brza i efikasna i železničkim preduzećima koja će biti profitabilna, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Fransoa Daven, generalni sekretar Međuvladine organizacije za međunarodni prevoz železnicom (OTIF), najavio je da će se u toku dana razgovarati o primeni propisa u železničkom saobraćaju i partnerstvu sa Srbijom koja je veoma važan i aktivan član OTIF.

Ričard Lokert iz Evropske agencije za železnice rekao je da je ovo jedno od najvećih okupljanja u oblasti železničkog saobraćaja, ističući značaj zbog povezivanje zemalja EU i regiona Zapadnog Balkana.

U ime Evropske komisije, zahvalnost Srbiji uputio je Bertran Kolinjon koji je naglasio da je Srbija je značajan partner, jer je pokazala veliki napredak u usklađivanju svojim propisa sa standardima EU i reformi železnice, dodaje se u saopštenju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari