Policija štiti „zabranjeni grad“ od građana Srbije 1Foto: Screenshot YouTube/Građanski preokret

Posle skandalozne zabrane i onemogućivanja novinarskih ekipa da snime gradilište fabrike guma Ling long kraj Zrenjanina, u pomoć Kinezima priskočila je i zrenjaninska policija, kako bi to gradilište ostalo svojevrsni „zabranjeni grad“.

Naime, Milan Vujić, građanski aktivista iz Novog Sada, i još jedan njegov prijatelj doživeli su nesvakidašnju pažnju policije u Zrenjaninu.

Kako kaže za Danas, njih dvojica krenula su automobilom u Zrenjanin kako bi obišli gradilište fabrike guma Ling long, čiji radnici nisu dozvolili da novinari nekoliko domaćih i stranih tv stanica pre nekoliko dana snime gradilište te kineske fabrike.

– Hteli smo da vidimo šta je to Ling long, kako izgleda gradilište i isfrustriran time šta se dešavala proteklih dana poneo sam srpsku zastavu. Želeo sam da ako me neko pita, objasnim Kinezima da ovo nije njihova Komunistička partija i da ovde ne važe zakoni te partije i Kine, već da je ovo Srbija i da ovde važe neki drugi zakoni, da ovo nije njihova zemlja i da treba da se ponašaju kao gosti, a ne kao da je ovo njjihovo.

Vujić priča da kada su se približili na oko 200 metara od ulaza u Ling long i izašli iz kola, presreo ih je čovek, pokazao značku, rekao policija. 

 – Legitimisao nas i zadržao neko vreme. Nismo hteli da provociramo i kada smo krenuli nazad u Zrenjanin primetila nas je policija u drugim kolima, oni su, kao na filmu, naglo skrenuli i zaustavili nas. I oni su nas legitimisali i u razgovoru nam govore da ne znaju zašto nas zaustavljaju u kažu „ne znamo kome ste interesantni, nama je javljeno da vas zaustavimo“. Sve je proteklo u redu, ali kada smo otišli u centar primetili smo ponovo onog inspektora u civilu pored sive škode. Shvatili smo da nas policija prati i odlučili da krenemo nazad u Novi Sad. 

-Taj auto nas je pratio sve dok nismo stali na pumpi na izlazu iz Zrenjanina. Primetio sam da je stao nekoliko stotina metara iza nas. Izašao sam iz kola i snimao ga i on , kada je to primetio, vozio je u rikverc i izgubio se iz vidokruga. Pitanje je zašto inspektor u civilu obezbeđuje Ling long i ne dozvoljava nikom da se približi tom gradilištu, zašto nas legitimišu i prate, po čijem nalogu – pita Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari