Lezbijska Fazbinderova drama posle pola veka na Berlinalu, u režiji Fransoa Ozona 1foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL / POOL

Otvaranje i početak festivala u znaku svetske premijere Ozonovog filma “Peter von Kant”, slobodne adaptacije dela “Gorke suze Petre von Kant”, kojim je legendarni nemački sineasta 1972. godine šokirao berlinsku publiku i kritiku

Prvi veliki praznik filmske umetnosti u Evropi u ovoj godini, 72. festival u Berlinu, svečano će biti otvoren 10. februara svetskom premijerom filma “Peter von Kant” Fransoa Ozona, a ova ceremonija će biti i svojevrsna posveta legendarnom nemačkom sineasti Rajneru Verneru Fazbinderu.

Ostvarenje kojim veliki francuski reditelj ove godine ulazi u trku za prestižnu nagradu Zlatni medved je nova ekranizacija Fazbinderove kultne drame “Gorke suze Petre von Kant”, koja je 70-tih godina prošlog veka skandalizovala nemačku i evropsku puritansku javnost, ali je kasnije, uz njegova druga najvažnija dela, uticala da stekne reputaciju svetski značajnog autora.

“Gorke suze Petre von Kant” bile su prva drama koja eksplicitno govori o lezbijskoj ljubavi, a Fazbinder je 1971. najpre režirao u pozorištu i tada, iz nekog neobjašnjivog razloga, nije izazvala preterano veliku pozornost javnosti, čak je izgledalo da je njena premijera prošla previše mlako.

Skandal je započeo godinu dana kasnije, 1972, i to upravo na Berlinskom festivalu, na kojem se Fazbinder pojavio sa ekranizacijom priče o modnoj kreatorki Petri von Kant, bogatašici koja se zaljubljuje u mladu manekenku Karin, kojoj će se sa krahom ove ljubavne veze srušiti i dotadašnji život, i više ništa neće biti isto…

Petru je igrala Margit Karstensen, a Karin Fazbinderova muza Hana Šigula, ali ove glumačke zvezde nisu previše uticale da jedan od najkontraverznijih, najavangardnijih i najcenjenijih sineasta sa ovim filmom doživi veći uspeh. Paradoksalno, u decenijama koje su dolazile, “Gorke suze Petre von Kant” proslavile su se u pozorištu, i do danas ostale jedan od najizvođenijih dramskih tekstova u svetu.

Pola veka posle Fazbinderove filmske premijere, ova lezbijska ljubavna priča stiže na Berlinski festival u francuskoj produkciji i u verziji kultnog autora Fransoa Ozona (laureata Srebrnog medveda za najbolju režiju na Berlinalu 2019.), koji je po njenim motivima snimio film “Peter von Kant”.

Reč je o slobodnoj adaptaciji drame u kojoj je Ozon “zamenio” polove (za razliku od Fazbindera koji je koristio isključivo ženske likove), pa će publika na otvaranju Berlinala u glumačkoj ekipi Ozonovog filma, pored velikih zvezda Izabel Ađani i Hane Šigule, u naslovnoj ulozi, kao Petera, videti francuskog glumca Deni Ménochet-a.

Pored ovog ostvarenja koje se, naravno, očekuje s najvećim uzbuđenjem, u trci za Zlatnog medveda biće prikazano još 17 filmova, najavili su na virtuelnoj konferenciji za novinare direktori Berlinala Karlo Katrijani i Marijet Risenbek, koji su istakli i rigorozne zdravstvene mere, s obzirom da će se festival održati u fizičkom izdanju i da očekuju hiljade gostiju iz sveta.

Među filmovima glavnog takmičarskog programa svetsku premijeru će imati i francuska ljubavna drama “Avec amour et acharnement” redieljke Kler Deni, sa Žilijet Binoš i Vinsentom Lindonom u glavnim ulogama, “Alcarras” Karle Simon, angažovani američki triler “Coll Jane” Filisa Nagija, u kome glavne uloge igraju Sigurni Viver, Elizabet Benks i Kejt Mara.

Tu su i veliki favoriti – Paolo Tavijani, jedan od vodećih italijanskih autora koji stiže sa ostvarenjem “Leonora addio”, slavni nemački sineasta Andreas Dresen, koji na Zlatnog medveda ove gdoine “juriša” sa socijalno-političkom dramom “Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush”, Ulrih Zajdl sa filmom “Rimini”, kao i Mikel Hers sa filmom “Les passagers de la nuit”, sa Šarlot Gejnzbur u glavnoj ulozi.

Berlinale, koje je uz Kan i Veneciju najvažniji filmski festival u svetu, trajaće do 20. februara.

Predsednik glavnog žirija Najt Šjamalan

Kako su najavili vodeći ljudi Berlinala, Karlo Katrijani i Marijet Risenbek, glavnom žiriju predsedavaće reditelj i scenarista Najt Šjamalan.

Ostali članovi su reditelj, scenarista i vizuelni umjetnik Karim Anjuz (Brazil/Alžir), koji je 2020, na 48. Festu, osvojio nagradu Beogradski pobednik za najbolji film sa ostvarenjem “Nevidljivi život”.

Članovi međunardonog žirija su i producent Said Ben Said (Francuska/Tunis), rediteljka i scenarista An Zohra Berače (Nemačka), rediteljka i književnica Cici Dangarembga (Zimbabve), reditelj i scenarista Rajasuke Hamaguči (Japan), kao i glumica i producent Koni Nilsen (Danska/SAD).

Pored nagrade Zlatni medved za najbolji film, u Berlinu se dodeljuju i Gran pri žirija, Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku, a od 1992. i nagrada “Tedi” za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari