jovanovskiFoto Radmila Radosavljević /Danas

„Goran Stefanovski je naš velikan, ne samo makedonski, balkanski, nego i evropski, njegove drame igrane su i na čuvenim scenama“, kaže za Danas Meto Jovanovski, jedan od najvećih jugoslovenskih i makedonskih filmskih i pozorišnih glumaca.

Kako dodaje, u njima je ispisao sve identitete koje smo proživeli na ovom prostoru od nekadašnje velike Jugoslavije do danas, individualne, kulturne, nacionalne, i predstava “My name is Goran Stefanovski” je naša posveta ovom velikanu.

„To je jedan vremeplov kroz njegova dela i naša kolektivna sećanja, u kojima govori o čovekovoj slobodi, domu, utočištu, emigraciji…, o onom strašnom osećanju kada se u svom domu osećaš kao stranac, kao raseljeno lice, kad sediš usred svoje kuće i ne možeš da je prepoznaš kao dom. A „Kuća je tamo gde te boli“, pisao je Stefanovski“, objašnjava glumac.

Barda čija je umetnost glume ušla u ovdašnje antologije gledali smo u Beogradskom dramskom pozorištu druge večeri festivala Regionalne unije teatara, kada je Dramski teatar iz Skoplja i ekipa predstave “My name is Goran Stefanovski”, u režiji Branislava Mićunovića, ispraćena oduševljenjem publike i višeminutnim ovacijama.

Bard Meto Jovanovski za Danas: Kuća je tamo gde te boli 1
Foto promo Filip Kondovski /Dramski teatar Skopje

„Jako me je dirnulo pre svega toliko prisustvo publike, puna sala, nismo to očekivali, s obzirom da se naša predstava vremenski „poklopila“ sa utakmicom Srbije i Švajcarske. I taj veliki aplauz koji smo dobili na kraju znači da su ljudi osetili o čemu govorimo, da se stvorila emocija koju smo zajedno podelili, i zaista je sve bilo vrlo lepo. To me ispunjava radošću, jer je Branislav Mićunović napravio predstavu koja je omaž Goranu Stefanovskom, i u ime tog duga, još od prvih proba svi smo radili najbolje što umemo.“

Stefanovski (1952 – 2018) je preminuo u Kenterberiju, u Engleskoj, gde je živeo i radio od 90-tih godina i početka ratova na ovim prostorima, a Meto Jovanovski podseća da je jedan od najvećih i najizvođenijih dramatičara ovog prostora pisao više od četrdeset godina (u BDP je na repertoaru njegova kultna drama, „Divlje meso“, u režiji Jagoša Markovića, prim.aut.), i da zbog svoje avangardnosti nije bio prihvaćen od samog početka.

-„Jane Zadrogaz, njegova prva drama, mnogo je čudno započela život na sceni – to je bila predstava koju glumci nisu prihvatili, jer nisu bili spremni da je razumeju. Očekivali su klasičan tekst i režiju, kako su do tada navikli, a to je bila jedna avangardistička predstava, koja je upamćena i po tome što su je glumci napustili. Reditelj Slobodan Unkovski okupio je posle toga drugi glumački ansambl, predstava „Jane Zadrogaz“ je pokupila sve pozorišne nagrade koje su se mogloe dobiti, i gostovali smo sa njom po celom svetu. Od tada, do danas, drame Gorana Stefanovskog samo su išla gore i doživljavala uspeh na našim i na evropskim scenama“, ističe Meto Jovanovski.

Predstavu “My name is Goran Stefanovski” reditelj Branislav Mićunović uradio je u formi oratorijuma, a njen tekst, u adaptaciji Branislave Ilić, ujedinjuje segmente iz sedam drama Stefanovskog, jedinih koje do sada nisu bile izvođene u Dramskom teatru u Skoplju – „Crna rupa“, „Long plej“, „Sarajevo“, „Kazabalkan“, „Hotel Evropa“, „Evroalien“ i „Odisej“.

„Izabrane drame napisane su u periodu od 1987. do 2012, u jednom turbulentnom istorijskom periodu na prostoru Balkana i Evrope, u kojem je, posebno na ovom nekad zajedničkom, jugoslovenskom prostoru, preispitivanje identiteta i slobode bio imperativ“,  izjavila je Branislava Ilić.

„Neizmerno sam zahvalna porodici Stefanovski, koja je imala poverenja i razumevanja za ovaj moj dramaturški pothvat; reditelju Branislavu Mićunoviću, na čiji poziv sam i ušla u ovu priču i čiji je zahtev bio da radimo kompilaciju scena iz nekoliko drama; i Dramskom teatru, na strpljenju i podršci da jedna ovako složena dramska struktura dobije priliku da bude i scenski zaokružena“,  izjavila je Ilić, dodajući da je veoma raduje kako je beogradska publika primila ovaj omaž Stefanovskom.

Bard Meto Jovanovski za Danas: Kuća je tamo gde te boli 2
Foto promo Filip Kondovski /Dramski teatar Skopje

Identično osećanje u razgovoru s novinarima istakla je i glumačka ekipa predstave u kojoj su, pored Mete Jovanovskog i Stefan Vujisić, Biljana Dragićević Projkovska, Jelena Žugić, Igor Angelov, Dragan Spasov, Sofija Kunovska, SonjaStamboldžioska, Zlatko Mitreski, Damjan Cvetanovski, Ana Dimitrova i Saša Dimitrievska.

Originalnu muziku, koja u predstavi takođe „igra“ jednu od glavnih uloga, komponovao je Vlatko Stefanovski, brat Gorana Stefanovskog, a u autorskom timu ovog izuzetnog ostvarenja su i naš scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Roza Trajčeska Ristovska, muzički saradnik Davor Jordanovski, i asistent reditelja Kristijan Atanasov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari