Crteži i karikature Pjera Križanića u Požegi 1Foto: Gradska galerija Požega

„Pjer Križanić – crteži i karikature“, naziv je izložbe koja će biti otvorena večeras u 19 časova u Gradskoj galeriji u Požegi.

Izborom crteža i karikatura, koji potiču iz fonda Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ Čačak, biće predstavljen deo stvaralaštva jednog od najznačajnijih predstavnika srpske i jugoslovenske karikature.

Kako je navedeno u najavi izložbe, karikature Pjera Križanića (Glina, 1890 – Beograd, 1962), od kojih je većinu objavio u Politici, osim što imaju umetničku vrednost, predstavljaju i vredne istorijske izvore na osnovu kojih se može sagledati društvena, politička i socijalna istorija međuratne i posleratne Jugoslavije do 1960. godfine.

Postavka, čiji je kustos Marija Radisavčević Raković, podeljena je u tri segmenta – Jugoslovenski paradoksi, Protiv fašizma i Da vam se predstavim, koji obuhvataju karikature nastale u međuratnom i posleratnom periodu.

Križanić je na svojim karikaturama zabeležio složene procese jugoslovenskih društveno-političkih prilika, dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni i stvorio impresivnu galeriju likova – političare, književnike, filozofe, umetnike i druge.

Zbirka crteža i karikatura Pjera Križanića je formirana 2003. godine, kada su Katarina i Đorđe Paunović, naslednici poznatog kolekcionara Siniše Paunovića, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ poklonili 90 eksponata čuvenog karikaturiste, a koji su do tada bili deo fonda „Male galerije Siniše Paunovića“.

Izložba je, pod nazivom „Pjer Križanić – hroničar jednog vremena“, tokom 2013. godine bila realizovana u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, a obuhvatala je i karikature iz njihovog zbirnog fonda i prezentovana je u Čačku, Novom Sadu i Beogradu.

Izložbu je moguće pogledati do 11. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari