Dokolica u vreme iscrpljenosti oblik je svakodnevnog otpora: Beogradska izložba u Ljubljani 1Foto: Galerija Kula / Promo

Galerija Kula predstaviće izložbu „Dokolica“ u galeriji Dobra vaga u Ljubljani od 13. septembra, a postavka će biti izložena do 3. oktobra.

Umetnici koji prave postavku su: Jelena Milićević, Kristina Simić, Tamara Milošević, Teodora Nešković, Sofija Pašalić, Ana Stanojević, Andreja Krstić, Pavle Trifunović, Petar Micić, Andrija Čugurović, Miloš Ćosović – Desko, a izložba je prodajnog karaktera. Kustos: Kula tim

– Dok nas „dosada” podseća na neprijatna osećanja i niz pasivnih i letargičnih asocijacija povezanih sa njim, pojam „dokolice” je u tesnoj korelaciji sa hedonizmom i predstavlja vreme namerno izabranog ništavila koje se doživljava sa srećom i radošću – ukazali su povodom postavke.

Izložbu „Dokolica” čine grafike i zinovi beogradskih umetnika  sa ciljem da nam pomognu da preispitamo koncept slobodnog vremena i njegovog potencijala, kao i kako da ga ponovo uspostavimo kao ključan.

– U doba kada je produktivnost imperativ, a naši svakodnevni životi se pokazuju kao stalna iscrpljenost i skoro da nema vremena za usporavanje, dopuštanje sebi da imate dnevne trenutke dokolice može se posmatrati kao oblik svakodnevnog otpora. Odvajanje vremena za aktivni „nerad“ ili čak samo uzimanje slobodnog vremena i pritiskanje dugmeta za pauzu šta god da radimo, može izazvati emancipatorsku politiku koja teži da nas oslobodi od prevlasti produktivizma i pravila nesigurnosti. Umetanjem asinhronih tačaka neproduktivnog vremena u sinhronu horizontalnu liniju produktivizma, mi narušavamo sistem: menjamo njegovu dinamiku, stvaramo nove svetove, postavljamo granice i udaljujemo se od kulture opsednute efikasnošću – ukazano je povodom izložbe.

O Kuli:

Art hub Kula je mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture. Cilj Kule je da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni. Pored pružanja vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, Kule želi da stvori i neformalni kružok formiran kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih interdisciplinarnih polja za umetničko delanje.

Art hub Kula otvoren je u oktobru 2021. godine i od tada organizuje izložbe i druga kulturna dešavanja u svom prostoru, a nedavno je otvoren i Art shop u prizemlju prostora koji prodaje radove lokalnih umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari