Filmski vodič od 20. do 26. septembra 1Foto: Pixabay

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

20. do 22. septembra – Festival horora i vina

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 2

Četvrti po redu „Dead Lake Horror & Wine“ festival, održaće se od 20. do 22. septembra pod sloganom „Noći horora i vina!“ u bioskopu Abazija u Subotici. Počinje u projekcijom filma „Opatica iz pakla“, a zatvoriće se koncertom zvezde klubske muzike Sajsi MC.

Na otvaranju „Dead Lake Horror & Wine“ festivala, u četvrtak od 20 časova, biće prikazan svetski horor hit „Opatica iz pakla“ reditelja Korina Hardija. Kada časna sestra u Rumuniji oduzme sebi život, Vatikan će poslati dva sveštenika i opaticu da istraže njenu smrt. Zajedno otkrivaju ne baš svetu tajnu. Rizikujući ne samo svoje živote, već i veru i svoje duše, suočavaju se sa zlonamernom silom u obliku iste demonske časne sestre koja je terorisala publiku u filmu „Anabel 2: Stvaranje zla”.

Do 22. septembra – 11. LIFFE festival

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 3
Foto: Pixabay

Leskovački internacionalni festival filmske režije počeo je 18. septembra dodelom nagrade za afirmaciju filmske umetnosti “Živojin Žika Pavlović” reditelju Slobodanu Šijanu i projekcijom filma Južni vetar.

Tokom pet festivalskih dana leskovačka publika moći će da uživa u filmskim ostvarenjima iz zemlje i regiona. Na repertoaru je, prema najavama organizatora, 15 filmova u takmičarskom delu, od kojih će 9 imati premijere u Leskovcu. Neki od filmova koji će biti prikazani su Slovenija, Australija, sutra ceo svet, Godina majmuna, Ederlezi rising, Comic sans, Ivan, Poslednja barijera, Rudar i Izgrednici i drugi.

23. septembar – Bogovi su pali na teme

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 4

Namibijski Bušmanin Ksi iznenađen je baš kao i ostali pripadnici njegovog plemena kada flaša koka-kole, bačena iz aviona, padne nasred njihovog sela. Ovaj „dar od boga“ postaće uzrok sukoba među Ksijevim plemenicima, ali i korisno oružje. Da bi sačuvao mir u selu, Ksi dobija zadatak da odnese flašu na kraj sveta i da je vrati bogovima.

U međuvremenu, u urbanom delu Južne Afrike, Kejt Tompson  napušta posao i odlazi u Kalahari da bi podučavala tamošnju decu. Kada stigne u divljinu, ona se često sreće sa nespretnim mikrobiologom Endruom Stejnom.

Dok Ksi pokušava da flašu vrati bogovima a Kejt da se uhvati u koštac sa izazovima novog života, opasni Sem Boga predvodi jedinicu koja radi protiv vlade. Pravi zaplet nastaće kada shvatimo da su svi ovi likovi i te kako povezani.

Film će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u 16 i 30 časova.

24. septembar – Slatka mala tajna

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 5

Napet, a istovremeno glamurozan i duhoviti triler ispunjen prevratima i izdajama, tajnama i otkrivanjima, ljubavi i lojalnosti, ubistvima i osveti, reditelja i scenariste Pol Fejga s Anom Kendrik i Blejk Lajvli u glavnim ulogama. Radnja filma je bazirana na debitantskom romanu Darsi Basel, objavljenom 2017. godine.

Više projekcija biće održano u Cineplexx Ušće bioskopu.

25. septembar – Džoni Ingliš ponovo u akciji

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 6

Kada kriminalistički istražitelj razotkriva javnosti identitete svih aktivnih tajnih agenata u Britaniji, katastrofa pogađa čitav sistem, a sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva je na kocki. Tajna služba se sada može da osloni samo na jednog čoveka, penzionisanog Džonija Ingliša.

Publici poznat iz prethodnih delova serijala, Džoni koji sada podučava u predškolskoj ustanovi, vraća se u akciju kako bi pronašao misterioznog hakera ili potencijalnu krticu među redovima britanske tajne službe. Kako bi ova misija uspela, trebaće mu sve njegove sposobnosti i veštine – onih nekoliko koje ima kao čovek jučerašnjih analognih metoda suočen s digitalnim svetom sadašnjice.

Film možete pogledati u bioskopu Fontana od 21 čas.

26. septembar – Tango Argentino

Filmski vodič od 20. do 26. septembra 7

Slom jednopartijskog političkog sistema izazvao je potres na socijalnom planu Jugoslavije. U okolnostima raslojavanja porodice, živi dečak čiji roditelji ne umeju da se snađu. Otac, profesor muzike, obavlja čudne poslove ne bi li ostvario dopunsku zaradu, a majka, prevodilac, prihvata da za skromnu naknadu pomaže starijim i iznemoglim.

Uskočivši iznenada u „posao“ svoje majke, dečak počinje da budi starce, da pokreće njihove uspavane duše, da im ubrizgava volju za životom, da ih okuplja i zbližava. Ali, u susretu sa ostarelim ljudima i dečak je na dobitku: dobija ono što mu je porodica uskratila – ljubav, razumevanje, pažnju i toplinu.

Film će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci od 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari