Galerija Matice srpske u svojoj istorijskoj godini: Izložbe pogledalo skoro 140.000 ljudi 1Foto: GMS

U Galeriji Matice srpske održana je danas godišnja konferencija za novinare „Doručak sa Predićem“, na kojoj je rečeno kako je protekla godina za ovu ustanovu bila „za pamćenje“. Galerija je učestvovala svim svojim kapacitetima u programima Evropske prestonice kulture, realizovala 12 izložbi i ugostila više od 136.000 posetilaca.

U ambijentu izložbe slika Uroša Predića, koja je zbog interesovanja publike produžena do polovine februara 2023. godine, prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, mr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika i msr Jelena Ognjanović, programska direktorka.

Galerija Matice srpske u prošloj godini započela je proslavu 175 godina postojanja, a slavlje će se nastaviti i narednih meseci. Dobila je i važne nagrade, među kojima je i Sretenjski orden prvog stepena.

„Nas čeka dalje obeležavanje jubileja jer smo odredili da jubilej traje čitavu godinu. Biće puno programa i aktivnosti ali ono čemu težimo je adaptacija izložbenog salona, unapređenje sistema rasvete i nova stalna postavka“, rekla je upravnica Bugarski.

Najznačajniji mesec za Galeriju bio je oktobar, kada su započeli obeležavanje jubileja monografskom izložbom Uroš Predić.

„Na ovaj način želeli smo da ukažemo na jednog od najznačajnijih umetnika, a za našu ustanovu važnog kulturnog delatnika. Istovremeno ukazali smo da je Galerija otvoren i pristupačan muzej za sve kategorije publike (decu, mlade, starije i osobe sa invaliditetom)“, nastavila je upravnica.

Kako je dodala, iskoračili su još jednom van zidova muzeja, postavljajući dve skulpture u prostor ispred zgrade, vodeći se idejama prethodnika, a fasadu su ukrasili reprodukcijama najznačajnijih dela iz kolekcije.

Godinu su započeli sa dve izložbe: „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma“, koja je otvorena u novembru i „Novosađani biraju“ koja je otvorena u decembru 2021. godine.

Takođe, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, beogradska publika imala je priliku da uživa u izložbi „Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske“.

U želji da kolekciju predstave u širim evropskim okvirima, realizovali su nekoliko kompleksnih međunarodnih projekata poput izložbe, „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“, te uspostavili saradnju sa srodnim muzejima iz gradova koji nose titulu evropske prestonice sa izložbom, „Paralele: Temišvar / Novi Sad“.

Saradnja sa nacionalnim muzejima ostvarena je sa izložbama, „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ i „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“.

Objavljena je i 21 publikacija; šest kataloga, jedan zbornik radova, dve naučne i dve monografske studije, devet dečijih publikacija na nekoliko jezika i po prvi put, strip za mlade.

Uz programske aktivnosti, kontinuirano se odvijao i rad na popunjavanju, obradi i zaštiti umetničke kolekcije, kao i na unapređenju uslova čuvanja muzejskih predmeta i njihovoj digitalizaciji.

Tokom 2022. umetnički fond je upotpunjen sa ukupno 204 muzejska predmeta, a konzervirano i restaurirano je preko 40 umetničkih dela.

Početkom jeseni u saradnji sa Galerijama iz Beča, biće predstavljena paralela između Gustava Klimta i Paje Jovanovića. Godina jubileja biće završena velikom izložbom slika Vase Pomorišca.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari